Des del mes d'abril totes les empreses estan obligades a tenir un registre retributiu o salarial de totes les seves treballadores. Aquesta mesura pretén impulsar la transparència salarial en les empreses per a garantir la igualtat retributiva i afavorir la reducció de la bretxa salarial.
El registre retributiu és una eina per erradicar la bretxa salarial encara ben present. Aquest mecanisme serveix per acreditar el pagament igualitari i no discriminatori entre dones i homes. Així doncs, es basa en el principi de transparència retributiva entre dones i homes i que els convenis col·lectius i les empreses hauran d’integrar de manera obligatòria.
La llei estableix l’obligació per a totes les empreses independentment del nombre de treballadores i obliga també als convenis col·lectius de pagar la mateixa retribució per feines d’igual valor en el marc de l’establert a l’article 28 de l’Estatut de les Treballadores assegurant que les feines a temps parcial seran proporcionalment iguals a les feines a temps complert.
Per poder acreditar tot això, les empreses han de tenir un registre.
També estableix una auditoria retributiva obligatòria per a les empreses obligades a tenir plans d’igualtat. En aquesta auditoria haurà de constar una diagnosi de la situació i l’establiment d‘un pla d’actuació amb mesures concretes per revertir la situació de desigualtat.
Al Reial Decret 902/2020, de 13 d’octubre, d’igualtat retributiva entre dones i homes. La normativa té l’objectiu d’establir mecanismes efectius per aconseguir la igualtat efectiva i la no discriminació entre dones i homes.
Aquest principi de transparència retributiva s’assegurarà a través dels instruments regulats en aquest Reial decret: registres retributius, auditoria retributiva, sistema de valoració dels llocs de feina i de la classificació professional establerta per l’empresa i en el conveni col·lectiu i respectant també, el dret d’informació de les persones treballadores.
Al registre ha de constar-hi la informació sobre: la mitjana de les percepcions salarials i extrasalarials de tota la plantilla. Les dades s’han de disgregar per sexe, per cada grup professional, la categoria professional, nivell i lloc de feina.