L’informe de la UGT “Hacia centros de trabajo inclusivos. La discriminación de las personas LGTBI en el ámbito laboral”, té l’objectiu de visibilitzar les discriminacions i violències que en el món laboral pateixen les persones pertanyents al col·lectiu LGTBI als centres de treball i avançar cap a la transformació de l’àmbit laboral amb la consecució de centres de treball inclusius.
Us expliquem les principals conclusions i les nostres propostes!
Violència contra el col·lectiu LGTBI+ als centres de treball
- Un 42% de les persones LGTBI han patit algun tipus de violència verbal als centres de treball
- Un 75% de les persones consultades per a realitzar l’informe han reconegut haver presenciat algun tipus d’agressió verbal envers persones LGTBI als centres de treball.
- 7 de cada 10 persones LGTBI no s’atreveixen a denunciar als càrrecs superiors i només es tramiten 3 de cada 10 denúncies.
És necessària l’acció sindical de la mà de la negociació col·lectiva per eliminar la violència contra les persones LGTBI així com promoure l’accés i manteniment del treball en igualtat de condicions amb altres col·lectius hegemònics.
Orientació sexual als centres de treball
- El 86% de les persones enquestades creuen que és necessari amagar l’orientació en una entrevista laboral.
- El 90% de les persones LGTBI han considerat alguna vegada com un inconvenient pe accedir al mercat laboral pertànyer al col·lectiu LGTBI.
Així doncs, 3 de cada 4 persones en l’àmbit social i familiar no amaguen la seva orientació però 1 de cada 4 persones no manifesten la seva orientació sexual als centres de treball. Aquest fet provoca el malestar de les persones LGTBI que no se senten segures en l’àmbit laboral i manifesten por a manifestar la seva identitat de gènere o la seva orientació sexual.
Persones trans i mercat laboral
- Les persones trans enquestades pateixen el doble de taxa d’atur en comparació al conjunt general de la mostra.
- El 40% de les persones trans consultades asseguren que han sigut rebutjades en les entrevistes de feina per motiu de la seva identitat.
- 4 de cada 10 asseguren que alguna vegada ho han amagat en l’entrevista de feina.
- El 20% de les persones trans consultades asseguren haver patit algun tipus de violència sexual, fins i tot, en un 56% en diverses ocasions.
Molt camí per recórrer
- El 55% de les persones LGTBI que reconeixen haver patit una agressió asseguren que ningú es va posicionar a favor seu.
- Més de la meitat de les persones LGTBI enquestades desconeixen l’existència de protocol laboral que reguli i protegeixi l’assetjament als centres de treball.
Així doncs, el 94,3% de les persones enquestades considera que encara queda molt camí per recórrer per arribar a la igualtat real de les persones LGTBI. També, hi ha un clar desconeixement de l’existència d’aquests protocols entre les persones heterosexuals.
Propostes de futur
- Aprovació de la llei trans i d’igualtat LGTBI.
- Creació d’un Pla contra els delictes d’odi contra les persones LGTBI.
- Fomentar la formació i la sensibilització del personal de les administracions públiques.
- Modificació de la Llei 3/2007 en relació amb la patologització com a malaltia de les persones LGTBI.
- Creació de programes de formació en l’àmbit educatiu.
- Fomentar mesures afavorir la integració i la inserció laboral de les persones trans i creació de plans d’acompanyament.
- Fomentar la formació de les delegades sindicals per garantir el respecte a la diversitat a tots els centres de treball.
- Aprovació de protocols contra l’assetjament laboral a causa de l’orientació sexual, identitat o expressió de gènere en l’àmbit laboral.
- Establiment de les mesures coercitives i sancionadores per a les conductes que atemptin contra la dignitat i els drets de les persones LGTBI.