Acomiadaments durant l'estat d'alarma

Si necessites informació i tens dubtes sobre acomiadaments durant la crisi del coronavirus i l'estat d'alarma, estàs al lloc correcte!

-          És legal que m’acomiadin per la COVID-19?

Si aquest acomiadament està basat en una causa major, causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció derivades o conseqüència de la COVID-19, no existeix motiu objectiu que el justifiqui. Comprova que tot el que posi a la carta d’acomiadament (dates, motiu de l’acomiadament) és correcte. Si dubtes, signa no conforme. Et recomanem que contactis amb la teva referent sindical per prendre mesures legals davant aquest acomiadament.

-          Se m’ha acabat el contracte, l’empresa em va dir que me’l renovaria i ara no ho fa. Què puc fer?

En aquest cas, a no ser que tinguis un document acreditatiu d’aquest compromís de renovació no hi podem fer res.  Només ens queda recomanar-te que vigilis que se’t paga correctament la indemnització i la quitança corresponent que se’t deurà per final de contracte.

-          Tinc un contracte d’obra o servei i l’empresa em comunica que ha finalitzat. És legal?

Depèn. Si l’obra o servei realment s’acaba, sí que podria finalitzar-se el contracte corresponent. Si per contra, l’obra o servei va més enllà en el temps però ha quedat congelada per la situació actual,  l’empresa hauria d’aplicar-te una mesura de regulació temporal de l’ocupació. Si no ho fa, aquest acomiadament serà improcedent.

-          Se m’acaba el contracte durant l’Estat d’Alarma. Se m’aplicaran les condicions del RD/8/2020?

No. Les mesures extraordinàries aprovades en aquest RD són només aplicables als casos d’ERTOs.

-          L’empresa m’ha dit que no he superat el període de prova, però tothom sap que és pel COVID -19. Poden fer això?

És important que es pugui provar que la raó real ha estat la situació generada per la COVID-19 per a poder-la impugnar.

-          L’empresa em demana que firmi una baixa voluntària. És legal?

No, l’empresa MAI pot obligar-te a firmar una baixa voluntària. No ho facis encara que et prometin que desprès et tornaran a contractar! El que preval són els acords escrits, no les promeses verbals, no pots saber que passarà acabada aquesta situació i la baixa voluntària no et permet cobrar atur.

Si l’empresa es veu obligada a paralitzar la seva activitat té altres vies legals per a suspendre el teu contracte, que donen més garanties i protecció a les dues parts.

-          La meva empresa va presentar un ETRO per a totes les treballadores. El contracte se m’acaba en uns dies. Com quedarà la meva situació?

A l’estar inclosa dins d’un ERTO el teu contracte temporal queda “congelat” així que, quan tornem a la normalitat i la teva empresa reprengui la seva activitat, et quedaran de contracte els mateixos dies que et quedaven en el moment de fer efectiu l’ERTO.

ASPECTES A TENIR EN COMPTE

LA CARTA

-          L’empresa t’ha d’avisar amb 15 dies d’antelació. Vigila la data que té la carta! Que sigui la correcta del dia que te l’entreguen. En cas contrari, fes-la constar tu!

-          Si no tens carta oficial i signada notificant l’acomiadament, assisteix al teu lloc de treball. Si no hi vas, estàs abandonant el teu lloc de treball!

-          No acceptis un acomiadament de mutu acord si tu no vols deixar la feina

-          Vigila bé el que firmes. Si no et sembla correcte el que hi posa o, simplement, si no ho acabes d’entendre, firma posant “No conforme”.

-          Si et negues a firmar, existeix la possibilitat que la part empresarial faci firmar a alguna de les teves companyes, és habitual, ja que necessiten una prova de que t’han entregat la carta.

LA QUITANÇA

En extingir qualsevol relació laboral, s’ha de liquidar la quitança. Aquesta està composta per:

-          Sou base (els dies que hagis treballat)

-          Complements salarials (si s’aplica)

-          Part proporcional de les pagues extres (si hi ha més de 12 pagues anuals)

-          Vacances no gaudides

-          Indemnització (en cas que s’apliqui)

Quan hi ha indemnització?

  • Mutu acord: No tens dret a indemnització
  • Baixa voluntària: No tens dret a indemnització
  • Fi del temps convingut o de l’ obra o servei: Tens dret a cobrar la indemnització corresponent a 12 dies de sou per any treballat
  • Acomiadament objectiu: Tens dret a indemnització corresponent a 20 dies de salari per any treball
  • Acomiadament improcedent: Tens dret a una indemnització de 33 dies de salari per any treballat (amb un màxim de 24 mensualitats).
  • Acomiadament disciplinari o per causes objectives: No tens dret a indemnització

RECLAMACIONS

Si no estàs d’acord amb el teu acomiadament, el primer pas és presentar una papereta de conciliació per tal d’expressar els motius pels quals no estàs d’acord amb les afirmacions de l’empresa. Tens 20 dies per iniciar el procés.

Et podem acompanyar en aquest procés! No dubtis en posar-te en contacte amb nosaltres!

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram