La finalització de relacions laborals i possibles males praxis

Possibles males praxis de l’empresa amb els ERTO:

L’empresa no em pot enviar a casa sense cap motiu, ha de justificar alguna causa conforme no pugui realitzar la meva prestació de serveis amb normalitat. En cas que se’m apliqui un ERTO l’empresa està obligada a comunicar-ho a les treballadores amb 15 dies d’antelació màxim en cas de no existir representació sindical i amb 7 dies d’antelació màxim en cas d’existir representació sindical.  

És necessari que les treballadores coneguin amb quina situació laboral es troben en cada moment per evitar que sense saber-ho la treballadora es trobi acomiadada de l’empresa.

Pot l’empresa acomiadar-me justificant el tancament de l’empresa o la disminució de la càrrega de feina a causa del Covid.-19? 

No, en congruència a l’article 2 del RD 9/2020 cap de les mesures extraordinàries que ha d’adoptar l’empresa, és a dir, la reducció de jornada i la suspensió del contracte per causes organitzatives o bé per causa de força major en atenció al COVID-19 podran ser justificatives per acomiadar a la treballadora. 

Com es justifica un acomiadament? 

L’acomiadament pot ser disciplinari o objectiu per causes tècniques, organitzatives i econòmiques. I només pot acomiadar-se a una treballadora per les causes taxades a l’Estatut dels Treballadors, fora d’aquestes causes taxades i insuficientment motivades per l’empresa no es pot acomiadar a una treballadora. L’acomiadament mai podrà motivar-se per qualsevol altra mitja que no sigui mitjançant una carta d’acomiadament. En inexistència d’aquesta carta l’acomiadament serà improcedent. En cas que l’empresa us acomiadi de forma verbal i sense causa justificativa podrà impugnar-se aquesta decisió per part de l’empresa. 

Què puc fer davant d’aquesta circumstància? 

Com a regla general existeix un termini de 20 dies hàbils per interposar la corresponent acció legal (papereta de conciliació i demanda) davant dels Jutjats Socials, a causa de l’Estat d’Alarma, aquest termini ha quedat suspès per lo qual podrà interposar-se la corresponent acció legal un cop s’hagi aixecat l’Estat d’Alarma. 

En cas que l’empresa m’hagi aplicat un ERTO, qui gestiona la meva prestació d’atur? 

En aquest cas la meva prestació d’atur serà gestionada d’ofici pel SOC, l’empresa serà l’encarregada de facilitar-li les meves dades. 

I si l’empresa m’ha acomiadat, qui gestiona la meva prestació d’atur? 

En aquest cas sere jo la responsable de gestionar la prestació d’atur. Com a regla general es disposa d’un termini de 15 dies hàbils per a gestionar-la però a causa de les circumstàncies excepcionals aquest termini ha quedat suspès  el qual es reactivara un cop finalitzi l’Estat d’Alarma. 

Tinc dret a indemnització? 

No, si l’empresa m’ha aplicat un ERTO, al tractar.-se d’una suspensió de contracte i no finalització de contracte no tindria dret  a indemnització. En cas d’acomiadament per exemple, tinc dret a una indemnització de 33 dies per any treballat si aquest resulta ser improcedent. La quantia de la indemnització variarà en funció del tipus de contracte. En contractes temporals aquesta indemnització pot ser de 20 dies per any treballat. 

Està l’empresa obligada a contractar-me de nou un cop s’acabi l’Estat d’Alarma? 

Si, segons el que s’estableix a la disposició addicional sisena del RD 8/2020 un cop finalitzat l’Estat d’Alarma l’empresa té l’obligació de contractar-me per un període mínim de 6 mesos. 

Quina és la diferència entre ERTO i ERO? 

L’ERTO és una mesura excepcional i temporal la qual queda regulada al RD 8/2020 i l’ERO és definitiva i queda prevista a l’Estatut dels Treballadors. Avui en dia l’empresa sota l’Estat d’Alarma no es pot recolzar a l’ERO. 

L’ERTO només implica la suspensió del contracte laboral? 

No,  també ens podem trobar davant d’una situació d’ERTO en cas que la jornada laboral (sigui diària, setmanal, mensual o anual) es vegi reduida entre el 10% i el 70%. 

Com afectar l’ERTO a les treballadores contractades per les empreses de treball temporal? 

En aquest cas les treballadores que presten serveis a una empresa a través d’una ETT (Empresa de Treball Temporal) no poden queden sotmesos a l’ERTO presentat per l’empresa, ja que, el seu contracte es formalitza mitjançant l’ETT i per tant hauran de quedar sotmesos a l’ERTO presentat per l’ETT. 

Descarrega’t la guia jove de supervivència al món laboral

Aquí podràs trobar el necessari per moure’t al món laboral. Tot el que necessites saber!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

📢Les vacances són un dret fonamental de totes les treballadores.

❗️Però què passa si tens un contracte a temps parcial?

T’ho expliquem aquí! 👉https://avalot.cat/vacances-temps-parcial/

❗️El 17 de maig és el dia internacional contra la LGTBI-fòbia.

📢El 17 de maig del 1990 l'OMS va eliminar l'homosexualitat del llistat de malalties mentals.

⚠️Aquest dia té com a objectiu denunciar les discriminacions.

T'expliquem més sobre el tema!👉https://avalot.cat/lgtbi-fobia/

❗️QUÈ PUC FER SI L’EMPRESA NO PAGA LES MEVES COTITZACIONS A LA SEGURETAT SOCIAL?

⚠️L’obligació de cotitzar neix des del moment en què s’inicia l’activitat laboral.

T’expliquem que has de fer en el cas que l’empresa no compleixi aquesta obligació! 👇

Obrim fil! 🧵
#FAQSlaborals

La reforma de la llei de l'avortament ha causat aquests dies més rebombori de l'esperat per un tema en concret: la baixa laboral per una regla dolorosa🩸

📢Des de l'Avalot, com a sindicat feminista, ens posicionem a favor d'aquesta mesura 👉 https://avalot.cat/posicionament-sobre-la-baixa-laboral-a-causa-de-la-regla-dolorosa/

Obrim 🧵👇

Load More...

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram