Racisme en el mercat de treball


El dia 21 de març es reivindica el dia contra el racisme. Però malgrat que s'hagi escollit aquest dia per fer ressò de la discriminació que pateixen moltes persones, la lluita contra el racisme ha de ser constant i diària, ja que, les pràctiques racistes poden arribar a estar molt invisibilitzades i integrades ja als costums de la societat i de les persones.

El racisme

El racisme és fruit d'una estructura de poder que genera discriminació, desigualtat i dominació. Aquesta discriminació es produeix contra les persones pel seu color de pell, raça, idioma o lloc de naixement.

Les manifestacions i estructures racistes es remunten ja durant el període del tràfic d'esclaves i avui dia encara persisteix en forma de racisme estructural i quotidià. Per revertir aquesta xacra s'hauria de posar fi a les relacions de poder.

Racisme i interseccionalitat

La discriminació per racisme no  es pot entendre aïllada a altres formes de discriminació com ho és el sexe, gènere, l'edat, la nacionalitat, la discapacitat, l'orientació sexual, les ideologies religioses, etc.

El grau de discriminació s'agreuja a mesura que s’entrecreuen les diferents formes d’opressió. Tenir en compte les diferents formes d’opressió ens permetrà articular polítiques públiques i legislar lleis per eliminar qualsevol forma de poder que es pugui estar donant entre els col·lectius.

Racisme en l'àmbit laboral

L'Estatut de les Treballadores indica que totes les treballadores tenen dret a no ser discriminades directament o indirectament per raons de sexe, estat civil, edat, origen racial o ètnic, condició social, religió o conviccions, idees polítiques, orientació sexual, afiliació o no a un sindicat, així com per raó de llengua.

De la mateixa manera, també és il·legal l'assetjament en l'àmbit laboral, i aquest pot incloure des de difamacions racials, comentaris ofensius o despectius sobre la raça, el color o l'origen d'una persona.

Tot i això, no són fets aïllats els de persones que se senten discriminades en els seus llocs de feina o en l'accés a aquestes.

Accés al mercat de treball

L’excessiva burocràcia de la Llei d’Estrangeria no permet que les persones migrants disposin d’un accés ràpid al mercat de treball, ja que provoca que molta gent no pugui accedir per no estar en situació administrativa regular. Cal treballar en una Llei on s’eliminin totes aquelles barreres que impedeixen a les persones regularitzar la seva situació.

De la mateixa manera, és important garantir processos de selecció inclusius, on es tingui en compte exclusivament les seves competències professionals per desenvolupar el lloc de treball i es penalitzi fermament tota pràctica que s'extralimiti i vulneri el principi d'igualtat de les persones.

L'impacte de la COVID-19

L’atur registrat entre les persones immigrades ha experimentat un fort augment durant la pandèmia, passant de 82.585 persones en situació d’atur el febrer de 2020 a 118.881 persones el febrer de 2021, el que suposa un increment d’un 43,95% en un any.

En moments com els actuals, cal reflexionar l’impacte que està tenint la crisi econòmica entre les treballadores migrants, ja que són un dels col·lectius més afectats per la desaparició de llocs de treball o estan patint la vulneració dels seus drets adquirits, i moltes d’elles es veuran abocades a la clandestinitat o a l’economia submergida per tal de subsistir.

Què podem fer?

El capitalisme i el patriarcat es mantenen gràcies a l'explotació i la precarització, i dins d'aquest sistema les persones migrants i racialitzades es veuen obligades a ocupar les feines més precaritzades i amb menys prestigi social.

Des de l'Avalot treballem a diari per lluitar contra la discriminació racial en tots els àmbits de la societat, amb especial atenció al món laboral. És important fer respectar la legislació laboral en matèria de no discriminació i conscienciar a empreses i treballadores de la importància de l'antiracisme, com una lluita en la qual totes les persones podem sumar.

Per erradicar el racisme i la discriminació racial és indispensable advocar una educació antiracista, que es fomenti des de les escoles, fins a les campanyes publicitàries, fins a totes les agents que integren els poders públics des d’on es dicten lleis i s’articulen polítiques públiques per pal·liar les situacions de desigualtat entre les persones.

Podem fer alguna cosa contra el racisme a títol individual?

  • Revisar-nos. És important revisar els nostres privilegis i ser conscients de què totes tenim comportaments racistes interioritzats que cal revertir.
  • Escoltant el testimoni de persones que pateixen racisme i acompanyant-les.
  • Sensibilitzar i conscienciar  a les persones del nostre voltant de la importància de tenir una mirada interseccional per acabar amb les formes d’opressió. 
  • No ser còmplice de cap actitud que comporti el menyspreu de cap altra persona. 
  • Denunciar tota situació en la qual sigui notori un sistema d’opressió. 
  • Visibilitzar totes aquelles actituds xenòfobes que passen més per desapercebudes, ja que, estan integrades i arrelades a la nostra societat. 

Si pateixes racisme a la feina, t'ajudem!

Recorda que si pateixes cap mena de discriminació a la feina, et pots posar en contacte amb nosaltres i t'ajudarem.

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram