Cercar feina digna: en què t'has de fixar perquè no et precaritzin?

Estàs buscant feina? Segur que sovint et trobes amb moltes ofertes que són del tot precàries. En aquest article t'expliquem què has de tenir en compte en el moment de cercar feina digna.

Cercar feina digna

El mercat laboral és molt canviant i d’ençà de l’última reforma laboral les treballadores patim més que mai ofertes de treball amb condicions laborals que no són dignes i que no ens permeten desenvolupar-nos d’una manera estable. 

I ja ho diuen, cercar feina és una feina. I cerca feina digna, encara ho és més!

Pot ser un procés esgotador i feixuc. Però tot i això, és important que com a treballadores tinguem coneixement dels aspectes laborals que ens afecten. Tenir coneixement dels nostres drets laborals ens enfortirà davant de situacions o poder denunciar ofertes de feina que no són dignes.

Què has de tenir en compte per a cercar feina digna?

  • A banda de l’Estatut de les Treballadores és important que coneguem quin conveni col·lectiu s’aplicarà. Si no consta a l’oferta laboral, pots preguntar-ho a l’entrevista. És important conèixer el conveni col·lectiu, ja que tota la regulació que afectaran estaran al conveni reflectides: vacances, permisos, preavisos, excedències, etc.
  • Un altre concepte molt important és el salari. Tota oferta laboral ha de respectar, com  a mínim amb el salari mínim. L'SMI (salari mínim interprofessional) que actualment és de 950 euros bruts al mes o 13.300 euros a l’any (en 14 pagues). 
  • Si trobes ofertes de treball sense contracte és important saber que no cotitzaràs per les hores treballades i això afectarà una possible prestació d’atur que podries percebre i a la teva jubilació. Tampoc tindràs cobertura laboral en cas d’accident laboral si no es pot provar que existeix relació laboral. 
  • Tingues en compte de l'existència d’ofertes de pràctiques que realment són ofertes que responen a posicions estructurals a l’empresa. Això et precaritza a tu i a la resta perquè l’empresa no contracta personal qualificat per a la posició i cobreix la plaça amb la rotació de becàries.
  • Recorda no donar dades personals abans de l’entrevista i fins que tinguis la seguretat de que s’establirà la relació laboral i es signarà el contracte laboral

Què pots fer si et trobes amb ofertes precàries?

Cal que les treballadores denunciem les ofertes fraudulentes o que ofereixen condicions que atempten contra la dignitat personal.

Pots denunciar davant la Inspecció de Treball i també pots utilitzar mecanismes al marge de l’àmbit jurídic com per exemple les xarxes socials per a generar ressò mediàtic.

En aquest article t'expliquem com interposar una denúncia davant la Inspecció de treball.

I si tens dubtes?

Pots consultar la Guia laboral per conèixer tots els aspectes importants a l’hora de cercar feina.

Recorda que abans de signar cap document, informa’t del que estàs signant!

També pots contactar amb l’Avalot escrivint un correu electrònic a: bustia.avalot@catalunya.ugt.org

DESCARREGA’T LA GUIA JOVE DE SUPERVIVÈNCIA AL MÓN LABORAL

Aquí podràs trobar el necessari per moure’t al món laboral. Tot el que necessites saber!
LA VULL

Descarrega’t la guia jove de supervivència al món laboral

Aquí podràs trobar el necessari per moure’t al món laboral. Tot el que necessites saber!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

🗓 El calendari laboral de l'empresa és la planificació anual que, juntament amb la jornada laboral, estableix el temps de treball de les treballadores 🕒

🧐 Saps qui l'elabora i què ha de constar?

Tota la info aquí! 👌🏼 https://avalot.cat/calendari-laboral-empresa/

La pandèmia ha demostrat "com Barcelona depenia excessivament del turisme i com es va esfondrar bona part del sistema productiu de la ciutat", segons @antroperplejo. La contracimera per reclamar un canvi del model turístic es fa avui i demà a la ciutat https://www.publico.es/public/decreixement-turistic-contracimera-per-demanar-canvi-model-turistic.html?utm_medium=Public&utm_source=Twitter#Echobox=1635186079

😐Alguna vegada t'has trobat amb un conflicte laboral a la feina que no saps com solucionar?

Volem donar-te les eines perquè puguis fer-ho! 👉 https://avalot.cat/projecte-apoderat/

Cinc preguntes clau per entendre què és la violència econòmica i perquè demanen tipificar-la com a masclista

Parlem amb Esther Costa de @CollectiuRonda i @marisaiuris de @FemiNovembre @caladona

✍️@emmpons https://www.publico.es/public/cinc-preguntes-clau-per-entendre-violencia-economica-i-perque-demanen-tipificar-com-masclista.html

🗞️"Els esforços que fan les joves per millorar la seva formació no es corresponen amb les condicions que afronten per fer el salt al treball" 👉 https://diarieducacio.cat/educaciolocal/2021/10/22/assegurar-el-futur-professional-dels-joves/ @DiariEducacio

Load More...

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram