Cercar feina digna: en què t'has de fixar perquè no et precaritzin?

Estàs buscant feina? Segur que sovint et trobes amb moltes ofertes que són del tot precàries. En aquest article t'expliquem què has de tenir en compte en el moment de cercar feina digna.

Cercar feina digna

La precarietat laboral actual és evident. Les treballadores patim ofertes de treball amb condicions laborals que no són dignes i que no ens permeten desenvolupar-nos d’una manera estable amb condicions dignes. 

I ja ho diuen, cercar feina és una feina. I cerca feina digna, encara ho és més!

Pot ser un procés esgotador i feixuc. Però tot i això, és important que com a treballadores tinguem coneixement dels aspectes laborals que ens afecten.

Tenir coneixement dels nostres drets laborals ens enfortirà davant de situacions o poder denunciar ofertes de feina que no són dignes.

Què has de tenir en compte per a cercar feina digna?

  • A banda de l’Estatut de les Treballadores és important que coneguem quin és el nostre conveni col·lectiu. Si no consta a l’oferta laboral, pots preguntar-ho a l’entrevista. És important conèixer el conveni col·lectiu, ja que tota la regulació que t'afectarà estarà al conveni col·lectiu: vacances, permisos, preavisos, excedències, etc.
  • Un altre concepte molt important és el salari. Tota oferta laboral ha de respectar, com  a mínim el salari mínim. L'SMI (salari mínim interprofessional) que actualment és de 1.080 euros bruts al mes en 14 pagues, és a dir, 15.120 euros bruts anuals. 
  • Si trobes ofertes de treball sense contracte és important saber que no cotitzaràs per les hores treballades i això afectarà una possible prestació d’atur que podries percebre i a la teva jubilació. Tampoc tindràs cobertura laboral en cas d’accident de treball si no es pot provar que existeix relació laboral. 
  • Recorda no donar dades personals abans de l’entrevista i fins que tinguis la seguretat de que s’establirà la relació laboral i es signarà el contracte laboral. Com per exemple: el número d'afiliació a la Seguretat Social o el compte bancari.

Què pots fer si et trobes amb ofertes precàries?

Cal que les treballadores denunciem les ofertes fraudulentes o que ofereixen condicions que atempten contra la nostra dignitat personal.

Pots denunciar davant la Inspecció de Treball i també pots utilitzar altres mecanismes al marge de l’àmbit jurídic com per exemple les xarxes socials per a generar ressò mediàtic.

En aquest article t'expliquem com interposar una denúncia davant la Inspecció de treball.

I si tens dubtes?

Pots consultar la Guia d'autodefensa laboral per fer-nos conscients que podem plantar cara davant les pràctiques abusives de les empreses i millorar les nostres condicions laborals.

Si tens dubtes laboral pots contactar-nos per correu electrònic a: bustia.avalot@catalunya.ugt.org

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram