Col·lectiu LGTBI i mercat laboral

El 28 de juny és el Dia Internacional de l'Orgull LGTBI+ i des de l'Avalot volem aprofitar aquest dia de visibilització per parlar sobre el col·lectiu LGBTI al mercat laboral.

La realitat de les persones LGTBI segueix estant marcada quan es mostren o es visibilitzen davant d’una societat moltes vegades intolerant i fins i tot violenta. 

Des de l’arribada del grup extremista VOX, que s’ha fet lloc a moltes comunitats, ajuntaments fins i tot al parlament, amb un discurs d’odi (propi d’una època passada) posen en el punt de mira als grups LGTBI, com a un grup que gaudeix de determinats privilegis. 

Hem vist com a través  de l'anomenat “pin parental” o l'elaboració de llistes de persones i activistes LGTBI en alguns territoris, així com la seva persecució a través de les xarxes socials i els mitjans de comunicació forma part d'una estratègia política, inèdita en els últims anys de la democràcia, que s'ha incorporat recentment en el discurs i l'agenda política.

Com afecta al grup LGTBI el mercat laboral?

La falta d’iniciatives dins de les empreses barrejada amb la falta de polítiques que protegeixin el col.lectiu LGTBI es veu reflexada quan una persona cerca feina i és descartada per la seva orientació sexual o identitat. És una realitat que moltes joves per por de perdre la seva feina no revelen en el seu dia a dia, la seva realitat. 

Moltes han sigut les iniciatives per part de grups LGTBI que demanen que les empreses disposin d’ un segell o certificació de diversitat però ens trobem que aquests processos interns no disposen de cap protocol per a garantir els drets laborals dels treballadores lesbianes, gais, bisexuals, trans o intersexuals.

El treball és l’espai de socialització i de realització personal, és una esfera fonamental en la vida de les persones. Encara que en matèria legal s'estan produint avenços importants, en el mercat laboral es reprodueixen formes de discriminació múltiples cap el col·lectiu LGTBI, que sovint es normalitzen.

És imprescindible contemplar en les avaluacions de riscos i en la planificació de la prevenció, els riscos relacionats amb la LGTBIfobia com a risc psicosocial i amb això garantir l'establiment d'actuacions per a prevenir l'assetjament laboral per orientació sexual o identitat de gènere.

Aquesta falta de recursos per combatre aquestes discriminacions fa que:

1.-  Les persones LGTBI degut  al fet que estem en una societat fortament heteropatriarcal, on l'expressió del gènere no es correspon amb l'estereotip socialment esperat per a home o dona busquen, conscient o inconscientment, treballs en sectors tradicionalment més feminitzats.

2.- L’ocultació i invisibilització, utilitzada com a forma de protecció davant de possibles represàlies a la feina. 

3.- La renúncia d’un lloc de feina, és la forma més silenciosa de discriminació  que es considera que és de forma voluntària, però sense tenir en compte els inputs que portes a la persona a prendre aquesta decisió, que ve derivada d’una vulneració dels  drets com a persona.

Les persones trans i el mercat laboral

Existeixen dues situacions de discriminació greus:

1.- L'accés a una feina: quan realitzen una entrevista laboral i revelen la seva identitat de gènere, bé perquè no hagin realitzat el seu canvi registral (Llei 3/2007 15 de març, reguladora de la rectificació registral de l'esment relatiu al sexe de les persones) o bé perquè es fan visibles. La conseqüència és que sovint no superen els processos de selecció.

2.-  Quan inicien la seva transició amb un contracte laboral, patint les dificultats per a l'assistència a consultes mèdiques o l'adaptació del lloc durant el procés de transició si això fos necessari.

Què reclamem?

  • Compromís de l’empresa a vetllar per un entorn de treball lliure de discriminacions.
  • Adopció de plans d’igualtat i no discriminació així com protocols concrets d’actuació.
  • Equiparació dels drets de matrimoni i drets de parelles de fet per evitar la desigualtat.
  • Llenguatge no sexista i inclusiu en la redacció del conveni. Per tal d’evitar que el llenguatge constitueixi una forma de discriminació i generació de desigualtats a l’empresa.
  • Tenir en compte les necessitats i drets de les persones trans al lloc de treball.
  • Desestigmatizació de les persones LGTBI amb relació al VIH. No exigir la presentació de diagnòstics relatius al VIH a les persones sol·licitants d’un lloc de treball ni a les qui exerceixen una ocupació.
  • Considerar la LGTBIfòbia com a risc psicosocial a l’avaluació de riscos i la planificació de la prevenció.
  • Reglament sancionador. Contemplar dins el règim sancionador tota conducta, en l’àmbit laboral, que atempti contra el respecte i la dignitat personal mitjançant l’ofensa, verbal o física, per motiu d’orientació sexual, identitat i/o expressió de gènere.

És evident que la demanda de la població que reclama una societat més lliure, justa amb igualtat de drets per a tothom es veu reflexada en projectes i propostes que es fan des de sindicats, que lluiten pel reconeixement d’aquests drets en el convenis col.lectius com també altres associacions i entitats que lluiten per aquests drets mitjançant altres canals com son les marxes del Dia de l’Orgull LGTBI+.

És responsabilitat de totes donar visibilitat a totes aquelles que no se senten representades, mostrar el nostre suport per aquest canvi que cada cop és més una realitat.

Nosaltres, com a organització sindical juvenil, estem compromeses a seguir treballant per erradicar qualsevol tipus de discriminació als centres de treball i contribuint en l’assoliment d’ambients laborals més diversos i plurals.

Si necessites assessorament laboral, pots posar-te en contacte amb nosaltres i t'ajudarem!

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram