Les ofertes de feina fraudulentes més habituals

Internet és una font inesgotable d’informació i a la xarxa podem trobar tot allò que necessitem. La recerca de feina mitjançant internet és cada vegada més habitual, però malauradament també és habitual trobar-nos amb ofertes de feina fraudulentes. En aquest article t'ensenyem a identificar les ofertes de feina fraudulentes més habituals!

Què són les ofertes de feina fraudulentes?

Les ofertes fraudulentes són aquelles que simulen l’existència d’una oferta de treball que no existeix per aconseguir una altra finalitat.

Quines són les ofertes de feina fraudulentes més habituals?

 • Pagar per treballar a l’estranger: Amb l’excusa de tramitar documents d’estrangeria es fan pagar diners per una oferta que no arribarà mai. Normalment contacten amb la persona per correu electrònic i diuen que et contracten sense haver fet entrevista.
 • Ofertes de captació de dades: En aquest cas, darrer d’una gran oferta laboral, s’amaga l’interès per aconseguir dades personals per incloure-les en llistes publicitàries, i fins i tot es poden rebre atacs de seguretat.
 • Pagar per trucar: En aquests casos el número de contacte per informar-se de l’oferta de feina és un número de tarifació addicional.
 • Ofertes que amaguen la feina real: Aquest cas el trobem moltes vegades en ofertes de feina que a l’hora de la veritat són feines relacionades amb els serveis sexuals.
 • Negocis piramidals: la suposada treballadora compra productes a l’empresa amb la intenció de captar noves treballadores. En la majoria d’ocasions s’acaben perdent tots els diners invertits. 

Quin és l’objectiu d'aquestes estafes?

Els objectius de les ofertes fraudulentes són diversos, però en tot cas, volen aconseguir un benefici de manera il·lícita. 

 • Aconseguir dades personals de les persones i vendre-les a terceres persones.
 • Utilitzar les teves dades per campanyes de màrqueting i publicitat.
 • Guanyar diners a costa de la tarifació especial. Per exemple amb les ofertes de treball que remeten a un número de telèfon de tarifació especial. 
 • Blanquejar capitals. Són aquelles ofertes de feina que ofereixen molts diners si la persona actua com a mediadora en transaccions internacionals.

Com podem detectar les ofertes fraudulentes?

Si sospitem que una oferta de feina podria ser una oferta de feina fraudulenta ens hem de fixar en el següent:

 • Sol·licitud de diners per participar en el procés de selecció. 
 • L’oferta de feina sembla massa bona: ofereixen un salari desproporcionat. 
 • Manca de descripció de les funcions a realitzar. 
 • Manca d’entrevista i contractació immediata. 
 • Manca de dades de l’empresa contractant.
 • Frau repetit: Comprova si l’oferta ja forma part d’un altre frau. Per esbrinar-ho pots copiar i enganxar el text al cercador.
 • Redacció de l’oferta amb faltes d’ortografia o amb un estil no formal (massa col·loquial).

Si veiem que una oferta de feina no ens quadra, el més adient és ser escèptica i desconfiar. Investigar l’empresa per recavar més informació, no donar dades personals ni dades bancàries a terceres persones, portals que desconeixem i sempre utilitzar els canals oficials per a contactar amb les empreses.

Fes clic aquí si vols saber com actuar davant una oferta fraudulenta.

Recorda que a la nostra Bústia Precària trobaràs un formulari amb el qual et pots posar en contacte amb nosaltres i seleccionar el tema "denuncia" en el desplegable corresponent.

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
 • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram