L'Enquesta de Joventut de 2020 estudia l'impacte de la COVID-19 en les joves de Barcelona. En aquest article analitzem els principals resultats.
De les joves de 15 a 29 anys que estaven estudiant el febrer del 2020, la crisi del COVID-19 els va afectar al 80,4% en la seva formació educativa.
El 37,2% ha baixat el seu rendiment a conseqüència dels canvis pel confinament i les restriccions adoptades.
Un 34,7% ha baixat el seu interès en els estudis i un 4% els ha hagut de deixar.
La taxa d'atur entre les joves ja era negativa abans de la pandèmia, però amb la COVID-19 la taxa d'atur s'intensifica i amplifica la desigualtat de la població jove segons el lloc de naixement.
Si ens fixem en les diferències per barris de Barcelona, s'observa que al juny les joves dels barris de rendes més baixes tenen una taxa d'atur (19,5%) que triplica la dels barris de rendes més altres (6,3%)
A les llars amb joves, el 49,1% ha empitjorat la seva situació econòmica durant els primers mesos de la crisi de la COVID-19.
En el cas de les joves emancipades el percentatge dels que han empitjorat la situació econòmica de la llar és del 52,4%, mentre que les no emancipades és del 44,6%.
El 36,3% de la població jove ha patit alguna incidència negativa amb relació a l'habitatge fruit de la situació provocada pel COVID-19.
La principal incidència ha sigut que 1 de cada 4 joves ha tingut dificultats per pagar l'habitatge, especialment en els barris de rendes més baixes.
Un 5,7% (aproximadament unes 25.000 joves) declara que a la seva llar no poden fer front a algun lloguer o quota d'hipoteca.
El percentatge de joves que consideren que la relació de parella ha millorat arran de la situació derivada de la COVID19 és més alt que els que ha empitjorat (26,1% i 12,8% respectivament).
Destaca que el fet de conviure amb la parella amorteix el possible efecte negatiu de la COVID-19 en la relació: el 6,1% que conviuen en parella han empitjorat la seva relació, mentre que els que no hi conviuen l'han empitjorat el 21%.
La percepció majoritària de la població jove és que la relació amb la família s'ha mantingut igual (66,8%).
Però si ens fixem en les joves no emancipades la proporció que ha empitjorat la relació amb la família duplica la dels emancipats (8,7% i 3,9% respectivament).
Tot i que la majoria de joves han mantingut els mateixos hàbits saludables (menjar millor, fer exercici, etc.) o els han millorat durant els primers mesos de la crisi de la Covid-19, prop d'una cinquena part han empitjorat els hàbits saludables durant aquesta etapa (19,5%).
El 52% de les joves entrevistades declaren que la situació derivada de la COVID-19 i el confinament les ha afectat emocionalment.
Les dones superen per 10 punts percentuals als homes en aquesta percepció (57% i 42,7% respectivament).
Si ens fixem per edats, la població que més ha patit psicològicament són les joves d'entre 20 i 24 anys.
El 59,6% de les joves creuen que la crisi de la COVID-19 les afectarà de forma negativa o molt negativa.
Aquest percentatge és més alt si ens fixem en les respostes de les joves que estan en situació d'ERTO: un 73,1% creu que la pandèmia afectarà molt negativament al seu futur.
I també les dones són més negatives que els homes respecte al futur (63,2% i 55,9% respectivament).
La situació originada per la Covid-19 està marcant un abans i un després a la situació del mercat laboral.
L'impacte econòmic i laboral no només incideix en el desenvolupament professional sinó que la seva afectació amb tendència negativa a la vida de la jove és múltiple.
Per una banda, impedeix l'arribada d'uns ingressos mínims i dignes per moltes joves, fet que provoca que les joves tinguin problemes de pagar els lloguers i es vegin en situacions de pèrdua de l'habitatge.
Per altra banda, la situació derivada de la crisi de la COVID-19 provoca tot un seguit de problemes que afecten la salut mental i emocional de les joves.
Les joves més vulnerables davant d'aquesta situació de precarietat del mercat de treball i de retruc a efectes negatius per fer front a l'habitatge són aquelles que viuen amb barris on les rendes són més baixes.
La situació és molt alarmant, l'impacte de la COVID-19 pot marcar i marcarà el futur de moltes joves, que estan veient truncats els seus projectes de vida. És més important que mai que les joves ens organitzem per defensar els nostres drets i reclamar polítiques que tinguin en compte les nostres necessitats.