El DOGC ha publicat l'ordre per la qual s'estableixen els drets laborals de les persones treballadores en relació amb les eleccions del 14 de febrer. Si vols saber
Sí, les treballadores disposen d'un permís dins de la jornada laboral per anar a votar. Les hores del permís varien en funció de la coincidència d'hores de la jornada laboral amb l'horari d'obertura dels col·legis electorals:
En cas que el treball sigui en jornada reduïda, s'efectuarà la corresponent reducció proporcional del permís.
No, aquest permís és retribuït i no et poden descomptar el temps de la teva nòmina. Tampoc és temps recuperable.
És l'empresa qui ha de determinar el moment d'utilització de les hores de permís per anar a votar, que haurà de coincidir amb l'horari establert per a la votació.
L'empresa té dret a sol·licitar a les seves treballadores un justificant acreditatiu d'haver votat, que serà expedit per la mesa electoral corresponent.
En cas de votar per correu, les treballadores poden gaudir també d'un permís de fins a 4 hores si realitzen les funcions lluny del domicili o en altres condicions de les quals es derivin dificultats per exercir el dret a vot el dia de les eleccions.
Aquest permís, que té com a finalitat que puguin acudir personalment a la sol·licitud de la inscripció en el cens per al vot per correu, <strong>es pot gaudir fins al dia 5 de febrer.
Les persones que el dia de les eleccions treballin i hagin d'estar a la mesa electoral com a membres o interventores, tindran dret al permís corresponent a la jornada completa del dia de les eleccions i, a més, a un permís corresponent a les cinc primers hores de la jornada laboral immediatament posterior.
En cas de que coincideixi el dia de les eleccions amb el descans setmanal de la treballadora que serà membre de la mesa o interventora, tindrà dret al permís només de les cinc primeres hores de la jornada laboral l'endemà de les eleccions.
Sí, si fas la petició l'empresa t'ha de canviar el torn de treball per tal que puguis descansar la nit anterior a les eleccions.
Pel fet de ser membre de la mesa, estàs protegida per la Seguretat Social i això inclou assistència sanitària en cas de necessitar-la. La protecció inclou tots els riscos que es puguin derivar com a membre o suplent de la mesa, sempre que tinguin relació directa amb les funcions electorals.
Sobre això tens més informació aquí.
Si tens alguna consulta laboral, no dubtis en posar-te en contacte amb nosaltres!