Avui 22 de febrer és el Dia Europeu de la Igualtat Salarial. Un dia per sensibilitzar sobre l’existència de diferències a Europa entre els salaris de dones i homes. El treball remunerat i el món del treball encara estan lluny de la igualtat efectiva. Canviem-ho!
Com a tots els àmbits de la vida, la igualtat salarial no és una realitat, ja que la desigualtat de gènere encara és ben present i l’àmbit laboral ni l’àmbit salarial no escapen d’aquesta realitat.
Segons la Comissió Europea, l’any 2020 la diferència de salari entre dones i homes a la Unió Europea va ser del 13,3%. És a dir, la proporció que cobrem per hora de menys en comparació als homes.
Les desigualtats salarials entre dones i homes són una de les principals manifestacions de la desigualtat de gènere a la feina.
La desigualtat de retribució o bretxa salarial entre dones i homes és un concepte més ampli que només la discriminació salarial, ja que és un conjunt de desigualtats a les quals s'enfronten les dones en l'accés al treball, la promoció i la conciliació.
En aquest sentit, la feminització de la precarietat i de la pobresa és un dels motius, perquè la presència més gran de dones en ocupacions a temps parcial, més precàries i socialment menys valorades (com són els treballs de cures) i amb menys retribució reverteix en diferències salarials.
Tot i que és il·legal pagar més o menys en funció del gènere, la realitat és que la desigualtat salarial no queda reflectida al salari base sinó que és més complex i es materialitza en els complements salarials, per exemple.
Així doncs, en feines equivalents, els complements salarials són un dels principals focus de discriminació salarial, perquè els criteris per al cobrament d’alguns d’aquests complements poden ser arbitraris o respondre a pautes de treball ‘en masculí’.
Cal assegurar la igualtat salarial com a un repte important a aconseguir per assegurar els drets humans i a igualtat de gènere de manera efectiva i real, ja que la igualtat de gènere és l’eix vertebrador que assegura la cohesió de la societat.
Com a sindicat juvenil feminista una de les nostres reivindicacions és acabar amb la bretxa salarial i defensar que la igualtat salarial sigui efectiva i real. És fonamental garantir l’accés a l’ocupació en igualtat de condicions, dones i homes hem de tenir els mateixos drets i les mateixes oportunitats.
Per això, és urgent impulsar polítiques que retallin les bretxes en l’ocupació que separen a dones i homes. Tot i que encara queda molt camí per recórrer, des de l’Avalot no descansarem fins a aconseguir una societat igualitària i lliure de bretxa salarial.
També t’interessa: