Aquest mes hi tenim una data marcada per al sindicalisme, el 28 d'Abril és el Dia Internacional de la Seguretat i la Salut a la Feina. L'Organització Internacional dels Treballadors i l'Organització Mundial de la Salut han definit la salut laboral com, «la promoció i el manteniment del més alt grau de desenvolupament físic i mental i del benestar social dels treballadors en totes les ocupacions. La prevenció entre els treballadors de les desviacions de la salut causades per les seves condicions de treball. La protecció dels treballadors a la seva feina contra els riscos resultants de factors adversos a la salut, la col·locació i el manteniment del treballador en un entorn de treball adaptat a les seves capacitats fisiològiques i psicològiques. En resum, l'adaptació de la feina a la persona i de cada persona a la seva feina».
Exigim a empreses i institucions millors condicions de la seguretat i salut en el treball. És inadmissible que cada any, a Catalunya, es donin gairebé 100.000 casos d'accidents laborals i se sobrepassi la cinquantena de víctimes mortals. Davant d'aquestes situacions, constatem una vegada més que els treballadors continuem amenaçats per una realitat clarament adversa, els factors de la qual fan pensar que no ens esperen pas temps fàcils. No podem consentir que els accidents vagin amb el sou, ni ser ostatges de la precarietat, ni que la mútua ens tregui la baixa que ens dóna el CAP.
Els hem d'exigir que la seguretat no sigui tan sols una expressió de bones intencions. Per tot això, més que mai, per la defensa de drets fonamentals com el dret a la vida i el dret a la protecció adequada de la salut, de la qual els poders públics han de ser garants, hem de fer patent la nostra mobilització amb totes les eines al nostre abast: les organitzacions sindicals, les seves seccions sindicals, els delegats de personal i de prevenció, els comitès d'empresa, els comitès de seguretat i salut... hem de fer sentir forta la nostra veu sense recança i emprendre totes les mesures al nostre abast fins a capgirar del tot aquesta situació. Perquè en el segle XXI l'objectiu de malaltia i accident laboral zero deixi de ser una fórmula retòrica i passi a formar part de la realitat del món del treball.
CONCEPTES CLAU
Accident de treball: Tota lesió corporal que la treballadora pateixi com a conseqüència del treball que executi per compte d’altri. La jurisprudència ha ampliat aquest concpete a les malalties i alteracions relacionades amb el treball (estrès, assetjament, ansietat, cardiopaties, etc.).
Ergonomia: Ciència que tracta de l'adaptació del treball a les condicions psicològiques i anatomicofisiològiques de la persona, a fi que el binomi persona-màquina assoleixi la més gran eficàcia possible.
Malaltia professional: Malaltia contreta per una treballadora arran d'una feina realitzada en el marc de les activitats establertes reglamentàriament, sempre que sigui conseqüència de l'acció de substàncies o elements establerts en aquell mateix marc.
Prevenció de riscos laborals: Conjunt d'accions o mesures adoptades o previstes en totes les fases de l'activitat d'una organització per a evitar o reduir els riscos derivats del treball.
Seguretat a la feina: Conjunt de tècniques i procediments que tenen l’objectiu d’eliminar o disminuir el risc que es produeixin els accidents de treball.
Vigilància de la salut: Conjunt d’activitats que inclouen la recollida, l’anàlisi i la interpretació sistemàtica de dades de salut de les treballadores amb la finalitat de protegir la salut i prevenir les malalties derivades del treball, i per influir i orientar l’acció preventiva de l’empresa.
Pots descarregar-te el bloc lingüístic complet i l'agenda en el següent enllaç: BLOC LINGÜÍSTIC DE L'AVALOT