Cada 28 de maig se celebra el dia Internacional de la Salut menstrual. Des de 2013 (primer any que es va celebrar), aquest dia serveix per posar èmfasi en la necessitat d’eliminar els tabús que envolten la menstruació, naturalitzar la regla i assegurar unes condicions de salut dignes per a totes les dones i persones menstruants i erradicar la pobresa menstrual.
El cicle menstrual té molta incidència en la salut de les dones i persones menstruants.
Significa no tenir els mitjans necessaris per a tenir una menstruació en condicions higièniques necessàries. És un concepte molt nou del que encara no hi han dades. Tot i el desconeixement, existeixen iniciatives amb molta força. En aquest sentit, L’ONG Period movement (Period Spain a Espanya) és una entitat liderada per joves que comença a tenir molt de ressò a les xarxes socials i que es dedica a fer incidència per a erradicar la pobresa menstrual i els estigmes relacionats amb la regla.
La pobresa menstrual té impacte a totes les esferes de la vida, ja que afecta en l’àmbit físic, psicològic i social.
La pobresa menstrual té una relació directa amb la pobresa. En tant que menstruar no és una elecció no ens podem tolerar com a societat que esdevingui un privilegi. Tenir accés a productes d’higiene menstrual evita infeccions i nombroses patologies que incideixen de manera directa en un empitjorament de la salut de les persones.
Les conseqüències econòmiques de la pandèmia han incidit de manera directa en la salut de les dones i les persones menstruants. La reducció de renda provocada pels ERTO i els acomiadaments a causa de la COVID, provoca que les persones menstruants amb nivells de renda inferiors no tinguin assegurat el seu accés.
Sobretot, necessitem ser conscients de la realitat que afecta la pobresa menstrual. Sens dubte, necessitem investigació al respecte i canvis en l’àmbit legislatiu i polítiques valentes que aconsegueixin l’equitat menstrual per a totes les dones i persones menstruants.
Per tant, hem d’entendre aquesta realitat com una qüestió de salut pública i de justícia social. Així doncs, un primer pas (que no l’únic) és exigir que els productes d’higiene menstrual siguin d’accés universal, siguin considerats productes de primera necessitat i estiguin gravats amb un IVA del 4% i no pas el 10% com passa actualment.