Identifica els teus privilegis!

Vivim en un sistema capitalista cishetropatriarcal i com a tal, en major o menor mesura, totes tenim privilegis. La desconstrucció del sistema passa, obligatòriament, doncs, per la desconstrucció personal. Tallar la cadena de transmissió d’estereotips, opressions, violències invisibles que sostenen el sistema és quelcom necessari per no ser vectors de transmissió.

Així doncs, des d’una perspectiva interseccional la identificació dels privilegis és l’eina necessària per a erradicar les múltiples opressions

Aquest test et servirà per ser conscient dels teus privilegis i un cop els puguis identificar podràs treballar-hi per desconstruir-los en favor d’una societat més justa i més lliure. T’oferim aquesta dinàmica perquè puguis realitzar-la sempre que vulguis i així saber identificar quins privilegis tens i poder adoptar estratègies per a fer-ne un bon ús en favor del feminisme!

Sabem que les diferents opressions conflueixen i no estan aïllades, ja que són el fruit d’un sistema que s’articula entorn del manteniment d’estructures de poder i d’opressió. La violència vers les dones no es redueix a l'àmbit de la parella, sinó que és una violència sistemàtica, estructural i simbòlica exercida contra totes les dones.

L’objectiu d’aquest test és identificar i ser conscients dels nostres privilegis i un cop identificats poder desconstruir-los en favor de la construcció d’una societat més justa i igualitària. 

En aquesta dinàmica volem posar en relleu l’existència de privilegis creant un espai on poder fer debat i intercanvi de reflexions entorn dels mateixos. 

Identifica els teus privilegis

Formes part del gènere dominant en el teu centre de treball?
Ets de l’origen del grup predominant (i hegemònic) al teu grup d’amistats?
Pots accedir als serveis de salut i serveis socials bàsics en la ciutat on vius?
Pots transitar sempre tranquil·la pel carrer?
Has viscut o la teva família ha viscut un procés migratori?
El teu passaport et permet viatjar sense molts problemes?
Vius en situació administrativa regular?
Ets o has sigut la persona més jove d’un equip professional?
La teva cultura és la cultura hegemònica del lloc on vius?
Es respecta la teva identitat de gènere?
Pots expressar lliurement la teva sexualitat i fer mostres d’afecte a la teva parella en l’espai públic sense cap problema?
Pots accedir a un habitatge en condicions dignes?
La teva identitat de gènere coincideix amb la que marca el teu document d’identitat i amb el gènere que se t'assigna socialment?
Pots viure en un habitatge sense destinar més del 40% del teu sou?
Reps odi, rebuig o invisibilització per la teva corporalitat?
Pots veure referents de la teva mateixa cultura, grup ètnic i racial als mitjans de comunicació de manera normalitzada i no anecdòtica ni estereotipada?
Tens llibertat per desenvolupar la teva religió (o la no religió)?
Ets heterosexual?
Pots pagar-te una sanitat privada (física o mental)?
Pots dedicar part del teu sou a activitats d’oci i cultura?
Tens estudis superiors acabats?
I les teves progenitores tenen estudis superiors?
El teu habitatge/habitació té llum natural i ventilació?
Reps o has rebut algun tipus de subsidi públic?
La teva religió (si en tens) és la religió hegemònica del lloc on vius?
Compleixes amb els cànons de bellesa i cossos normatius?
Has de justificar la decisió de no tenir descendència?
Cobres més del salari mínim interprofessional?
Treballes fent treball domèstic no remunerat?
Formes part d’un grup social o ètnic històricament opressor?
Alguna vegada has hagut de canviar el teu recorregut per sentir-te més segura?
Si vas sola, avises dels teus recorreguts i informes a familiars/amistats quan has arribat al teu destí?
Necessites treballar per viure?


Per què cal revisar-nos?

Ara que ja has identificat quins privilegis tens i quines desigualtats pateixes, ha arribat el moment de començar a revisar-se i desconstruir-se! La desconstrucció del sistema passa, obligatòriament, doncs, per la desconstrucció personal. Tallar la cadena de transmissió d'estereotips, opressions, violències invisibles que sostenen el sistema és quelcom necessari per no ser vectors de transmissió de les opressions.

L'Avalot és un sindicat feminista i treballem diàriament per a assenyalar i lluitar contra les desigualtats que patim, també en l'àmbit laboral. Igualment, entenem que com a part integrant del teixit associatiu i social de Catalunya tenim l'obligació d'actuar per aconseguir una societat lliure de violències masclistes. Si tu tens el mateix objectiu que nosaltres, pots descarregar-te dos materials que t'ajudaran en la teva fita:

  • 80 banderes vermelles contra les violències masclistes. Un recull de senyals d’alerta que t’ajudaran a identificar les agressions masclistes en qualsevol classe de relació i aturar-les a temps. 
  • Guia d’intervenció contra les violències invisibles. Les violències masclistes no sempre són visibles i per erradicar-les cal visibilitzar aquelles més subtils. Aquesta guia t’ensenyarà com, des de la intervenció comunitària, podem treballar per tal de superar un model capitalista basat en l’heteropatriarcat que reprodueix i dóna legitimitat a les diferents opressions.

La lluita contra el sistema heteropatriarcal és cosa de totes i requereix que actuem amb perspectiva interseccional. Mira't i revisa els teus propis privilegis!

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram