Les ombres del teletreball

Abans de la pandèmia sobrevinguda, el teletreball era una realitat que afectava només a aproximadament un 3% de les ocupades a Catalunya, i existia la tendència a pensar que el teletreball eren només comoditats i avantatges. No és fins a l'estat d'alarma que, moltes treballadores, hem vist la veritable cara del teletreball.

No són casos aïllats aquells en què, durant el teletreball, es posen els diners i els objectius empresarials per sobre de les condicions de seguretat i salut de les treballadores. La deslocalització fa molt difícil la tasca de la inspecció i fiscalització en general i no podem deixar el benestar de la plantilla només al seu propi parer.

Si el teletreball esdevé la nova realitat, amb les seves llums i ombres, ens hem d'assegurar que els seus beneficis no siguin només per a les empreses, sinó també per a la plantilla de treballadores. Alguns aspectes claus per aconseguir-ho seran els següents:

  • Formar a les treballadores en l'autogestió del seu temps: cal evitar la prolongació de la jornada laboral i promoure una divisió clara entre el temps dedicat a la feina (amb els descansos necessaris) i a l'oci.
  • No permetre que les eines de control inserides en els ordinadors destinats al teletreball interfereixin amb la intimitat de la plantilla.
  • Aplicar les TIC com a eina de comunicació i control tant per a la representació de les treballadores com per a les inspectores, les agents d'igualtat i les delegades de seguretat i higiene.
  • Incentivar la formació tecnològica per a donar més competències a la plantilla i perquè cadascuna pugui ser responsable del flux de dades personals en els seus espais.
  • Tenir cura dels criteris i la forma d'establiment del teletreball i de les mesures de ciberseguretat.
  • Vetllar per les situacions excepcionals de teletreball relacionades amb la conciliació familiar.
  • Establir comissions de seguiment, sempre amb participació sindical, amb l'objectiu d'adoptar millores i corregir deficiències.
  • Generar el debat a la negociació col•lectiva, amb l'objectiu que cada sector pugui regular la qüestió amb les seves particularitats.

Aquestes propostes formen part de la nostra participació en el numero 50 de la revista "Les Notícies de Llengua i Treball", on ens extenem i també parlem dels drets laborals durant el teletreball. Si vols llegir l'article sencer, pots descarregar-te la revista i anar a la pàgina 36.

Article a la revista 'Les Notícies de Llengua i Treball', núm. 50

És important que tinguem clar que el teletreball no ha de canviar ni modificar les condicions de treball que tenim establertes, en cap cas. Sempre que necessitis assessorament laboral, no dubtis en posar-te en contacte amb nosaltres a través d'aquest formulari: contacte Avalot.

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram