Sabies que el dia 28 de maig és el dia mundial de la higiene menstrual? La iniciativa neix de la mà de l’Organització No Governamental “Wash United” i té per objectiu visibilitzar i deixar d’estigmatitzar el cicle menstrual.
L’ONG Wash United impulsa diverses accions per tal que tota la població prengui consciència sobre com afecta la regla i quin impacte ens genera sobre la nostra salut mental i la nostra salut física.
Avui en dia les persones menstruants encara ens sentim:
En molts països la regla segueix sent un tema més tabú en comparació dels països occidentals i les persones menstruants inclús poden sofrir accions severes de discriminació que atempta la seva persona.
Per tant, a través de l’estigmatització de la menstruació s’exerceix una forma de violència que en moltes ocasions pot passar per desapercebuda i actua com a entrebanc per aconseguir la plena igualtat en drets entre gèneres.
Països com l’Índia o Nepal les persones menstruants durant el seu cicle menstrual tenen la prohibició de manipular els aliments i han de dormir en dormitoris separats a la dels seus familiars.
En moltes zones d’aquests països entre d’altres les persones menstruants encara no tenen accés a productes d’higiene menstrual i utilitzen altres mètodes més rudimentaris que els causen severs problemes de salut. Tanmateix l’article 25 de la Declaració Universal dels Drets Humans regula que “tota persona té dret a un nivell de vida que asseguri per a ell i la seva família la salut i benestar, especialment quant a alimentació, vestir, habitatge, assistència mèdica i als serveis socials necessaris”.
A Espanya la situació és ben diferenciada però de totes formes cal fer més avenços, entorn la menstruació.
Un d'aquests avenços s’adreça en concedir a les persones menstruants, baixa per Incapacitat Temporal derivada de Malaltia Comú a causa dels dolors físics que poden patir derivat de la regla. Entorn aquesta qüestió les posicions són ben diverses. Algunes de les problemàtiques que podria comportar l’aprovació d’una llei que regules els dolors causats per la regla com a causa justificativa de baixa laboral s’argumenta que es possible que s’itensifiques la discriminació que sofreixen les persones menstruants a l’hora d’accedir al mercat laboral, ja que, podria veure’s que la baixa laboral podria ser un detonant en la determinació de la productivitat de l’empresa o entitat.
I un segon avenç s’adreça a abastir a totes les persones menstruants de productes higiènics mensturals.
Una bona higiene menstrual pot preveure contraure qualsevol malaltia o infecció,
Diverses organitzacions i entitats ja treballen per tal d’abastir a les persones menstruants afectades i conscienciar a la població i deixar de tractar la regla com un tema tabú i com un mal sinó normalitzar-ho com una circumstància biològica.
La copa menstrual ha resultat una gran revolució dins de la gama de productes higiènics per a les persones menstruants.
La copa menstrual resulta ser èticament responsable a causa de considerar-se un producte higiènic responsable amb el medi ambient, ja que, té una duració d’ús d’aproximadament 10 anys. Així doncs, la copa sorgeix com a producte alternatiu respecte l’ús de compreses i tampons convencionals. També als darrers anys s’ha incentivat l’ús de compreses reutilitzables.
Independentment del producte escollit és important que hi puguin accedir totes les persones menstruants. Els governs han de vetllar pel preu dels productes d’higiene menstrual considerant-se aquests de primera necessitat i estendre i abastir a tota la població.
Cap persona menstruant pot tenir dificultats per accedir als productes higiènics, són de primera necessitat i són un garant per a la seva salut.
Des de l’Avalot com a entitat feminista reivindiquem el 28 de maig com un pas més per a la no discriminació de la dona i les persones menstruants i pel seu ple reconeixement en una societat on impera l’estructura patriarcal.