La síndrome de la impostora

Has sentit alguna vegada que no estàs prou qualificada per al teu treball? Que no ets la persona indicada per a fer-ho? Que no podràs complir amb les expectatives? Si la resposta és afirmativa, probablement pateixes la síndrome de la impostora, molt habitual entre les dones.

Què és la síndrome de la impostora?

La síndrome de la impostora és un trastorn psicològic que afecta les persones que no són capaces de creure en la seva vàlua professional en comparació amb altres persones, menystenint les seves capacitats i fites aconseguides.

Qui ho pateix sent una gran frustració, angoixa i malestar, sensació de frau que atempta contra l’autorealització professional i personal que es compensa, sovint, amb més hores de treball per demostrar la vàlua que no es reconeix, per tal que les persones properes no descobreixin la farsa.

Està molt relacionada amb l’autoestima i l’autopercepció. Els símptomes més comuns són: baixa autoestima, incapacitat per valorar de manera realista les teves habilitats, exigència desmesurada, atribuir el teu èxit a factors externs, etc. Tot això deriva en un trastorn que causa estrès, ansietat, depressió, problemes de son i descans, frustració, etc.

A qui afecta la síndrome de la impostora?

La síndrome de la impostora afecta més les dones en comparació amb els homes. Especialment a les dones amb èxit laboral o que desenvolupen feines tradicionalment masculines o càrrecs ocupats habitualment per homes.

La diferenciació dels rols de gènere que s’assignen des de la infantesa és determinant per al desenvolupament de la percepció que cada persona té de si mateixa (en aquest cas una falta de confiança en les capacitats pròpies). Per això, les dones, a les quals s’ha educat i assignat un rol eminentment de cures, en l’edat adulta, dubten de la seva capacitat per desenvolupar tasques, tenir èxit – fins i tot dones amb un reconeixement mundial evident -.

A més, les dones creixem en un món amb una manca clara de referents. 

En aquest sentit és molt interessant el que comenta l’experta en gènere i comunicació i doctora en Humanitats, Coral Herrera indica que  ja de ben petites les dones sentim aquesta pressió que afecta el nostre desenvolupament. Així doncs estableix que: “las niñas, a partir de los 5 o 6 años, ya tienen la sensación de pertenecer a un grupo inferior. Para ellas las mujeres pueden hacer cosas buenas, pero son los hombres los que destacan”.

Què podem fer al respecte?

La síndrome de la impostora no és una problemàtica individual, sinó col·lectiva. La construcció d’una societat lliure de patriarcat i de rols de gènere sexistes permetria que les dones es desenvolupessin en espais on les seves capacitats, habilitats i aptituds no estiguessin supeditades al gènere al qual pertanyen i menystingudes en comparació als homes.

Educar les dones del futur en la igualtat, transmissió del coneixement i la visibilitat de referents femenins és la clau per acabar amb la visió irreal i frustrant que afecta moltes dones que pateixen la síndrome de la impostora.

DESCARREGA’T LA GUIA JOVE DE SUPERVIVÈNCIA AL MÓN LABORAL

Aquí podràs trobar el necessari per moure’t al món laboral. Tot el que necessites saber!
LA VULL

Descarrega’t la guia jove de supervivència al món laboral

Aquí podràs trobar el necessari per moure’t al món laboral. Tot el que necessites saber!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

🗓 El calendari laboral de l'empresa és la planificació anual que, juntament amb la jornada laboral, estableix el temps de treball de les treballadores 🕒

🧐 Saps qui l'elabora i què ha de constar?

Tota la info aquí! 👌🏼 https://avalot.cat/calendari-laboral-empresa/

La pandèmia ha demostrat "com Barcelona depenia excessivament del turisme i com es va esfondrar bona part del sistema productiu de la ciutat", segons @antroperplejo. La contracimera per reclamar un canvi del model turístic es fa avui i demà a la ciutat https://www.publico.es/public/decreixement-turistic-contracimera-per-demanar-canvi-model-turistic.html?utm_medium=Public&utm_source=Twitter#Echobox=1635186079

😐Alguna vegada t'has trobat amb un conflicte laboral a la feina que no saps com solucionar?

Volem donar-te les eines perquè puguis fer-ho! 👉 https://avalot.cat/projecte-apoderat/

Cinc preguntes clau per entendre què és la violència econòmica i perquè demanen tipificar-la com a masclista

Parlem amb Esther Costa de @CollectiuRonda i @marisaiuris de @FemiNovembre @caladona

✍️@emmpons https://www.publico.es/public/cinc-preguntes-clau-per-entendre-violencia-economica-i-perque-demanen-tipificar-com-masclista.html

🗞️"Els esforços que fan les joves per millorar la seva formació no es corresponen amb les condicions que afronten per fer el salt al treball" 👉 https://diarieducacio.cat/educaciolocal/2021/10/22/assegurar-el-futur-professional-dels-joves/ @DiariEducacio

Load More...

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram