El passat dilluns 20 de febrer, la nostra portaveu nacional, Elena Ferrero, va oferir una roda de premsa per presentar l’informe “Més precàries ara que l’any 2000”.
La confecció d’aquest es deu a què fent un anàlisi de totes les campanyes que s’han portat a terme en les dues dècades que l’Avalot té de vida, ens hem adonat que la majoria d’elles no han caducat, és a dir, que encara poden ser vàlides ja que són reivindicacions que les joves del moment actual també fem.
Per això, hem decidit fer un informe sobre la precarietat laboral juvenil que compari les dades obtingudes al 2000 amb les del moment actual. Concretament hem analitzat les joves actives, les ocupades i les aturades, el tipus de contractació, la taxa de temporalitat i la de parcialitat, les condicions salarials, la relació entre qualificació i tipus d’ocupació, la mobilitat i l’emancipació. Els resultats són molt alarmants.
Per posar alguns exemples, podem afirmar que la ocupabilitat s’ha vist reduïda a la meitat, que les joves patim més d’un 37% de sobrequalificació en relació als nostres llocs de treball, que s’ha gairebé duplicat les joves que marxem a l’estranger per poder trobar condicions de treball dignes o, que dediquem el 80% dels nostres ingressos a la vivenda quan les recomanacions europees ens diuen que aquest percentatge hauria de ser només del 30%. L’informe complet el pots trobar aquí.
Un cop conegudes aquestes dades, des de l’Avalot – Joves de la UGT de Catalunya, tenim claríssim que s’ha de pal·liar aquesta situació i, per fer-ho, proposem un Gran Acord contra la Precarietat Laboral Juvenil que englobi govern, associacions juvenils sindicals i de joves empresàries. Entenem que, els eixos vertebradors d’aquest gran acord han de ser la creació de llocs de treball, la lluita contra la precarietat als llocs ja existents, la formació, la mediació i inserció i les polítiques de retorn.