Des de l’Avalot – Joves de la UGT de Catalunya volem mostrar la nostra repulsa a les declaracions de Miquel Valls President de la Cambra de Comerç on afirmava que “En general, els joves no volen fer l’esforç de formar-se”. Des de la nostra organització volem recordar-li que, una part significativa del jovent del nostre país, treballem en llocs de feina pels quals estem sobrequalificades. La realitat laboral és que els llocs de treball que ens ofereix el mercat laboral es caracteritzen per la precarietat, fet que ens impedeix desenvolupar de manera digna el nostre projecte vital.
El motiu que ens fa emigrar a l’estranger és aquest, que no trobem un mercat de treball que s’adeqüi a la nostra formació; en canvi, si ens donessin més oportunitats i no es subestimin les nostres competències pel simple fet de ser joves, no ens veuríem endinsades en un exili forçat per tal de trobar feina.
Les dades són clares, el 37,6% de les joves amb un alt nivell formatiu treballa en ocupacions que requereixen una qualificació inferior. Això, ens obliga a buscar noves oportunitats laborals fora del nostre país, on 6 de cada 10 joves es plantegen emigrar per trobar feina. L’any passat 66.983 joves catalanes entre 15 i 34 anys residien a l’estranger. Hem de prendre consciència que, una de les conseqüències d’aquest fet afectarà, a la llarga, a tota la població: tindrem problemes demogràfics.
Des de l’Avalot portem reivindicant un canvi de model productiu basat en la competitivitat a través de l’I+D+I on la formació ha de ser un pilar bàsic, a més d’això, les empresàries haurien de començar a canviar la seva perspectiva i començar a mirar a la població jove com una font de talent i d’innovació (que és el que realment som) i no com una despesa.
Aquest tipus de declaracions, on es pretén culpabilitzar a la part més perjudicada, al jovent, no haurien de ser pròpies del màxim representant de la Cambra de Comerç, és per això que demanem que les retiri de forma immediata i el convidem a llegir-se l’Informe “20 anys de lluita contra la precarietat juvenil” que ha confeccionat l’Avalot on es demostra de manera objectiva (amb dades) com la situació laboral del jovent del nostre país ha empitjorat greument en aspectes com ocupació, atur, activitat, temporalitat, parcialitat, sobrequalificació, salaris o emigració.