L'empresa em pot obligar a vacunar-me? Tot el que has de saber!

La campanya de vacunació està desenvolupant-se ràpidament i, si tot segueix així, aviat també estarem vacunades les treballadores més joves. És possible que davant aquest escenari, sorgeixi la pregunta "pot l'empresa obligar-me a vacunar-me?". En aquest article contestem a totes les preguntes relacionades amb les vacunes en l'àmbit laboral.

La vacuna contra la COVID-19 és obligatòria?

Tot i que la recomanació és vacunar-se, la vacunació contra la COVID-19 és voluntària d’acord amb el principi d’autonomia de la voluntat de les pacients.

L’empresa em pot obligar a vacunar-me?

No. La vacunació no és considerada com un tractament preventiu obligatori ni per la Llei de Prevenció de Riscos Laborals ni per cap altra norma de l’ordenament jurídic vigent. 

En qualsevol cas, les empreses han de vetllar per la salut de les treballadores en el desenvolupament de la seva feina respectant que tot reconeixement mèdic o prova mèdica sigui confidencial i voluntària. 

He de comunicar a l’empresa la meva decisió de vacunar-me o no?

No, qualsevol informació relativa a la salut de les treballadores és confidencial. Així doncs, no hi ha cap obligació per a la treballadora de comunicar a l’empresa la seva decisió sobre la vacunació contra la COVID-19.

Si em nego a vacunar-me, quedarà registrat?

Sí. La negativa a vacunar-se quedarà registrada en un Registre mèdic però només a efectes de control de la pandèmia en l’àmbit sanitari. 

Per tant, la vacunació és una informació personal i confidencial, i per tant, en l’àmbit laboral no té efectes. Sí que s’hauria de comunicar, a efectes de prevenció de riscos laborals, si s’ha estat en contacte estret amb una persona que ha donat positiu o si s’ha contret la malaltia. 

Podrien acomiadar-me si no em vacuno?

No. El fet de no vacunar-se no és un motiu legal d’acomiadament ni tampoc de sanció. En cas de produir-se un acomiadament per negar-se a vacunar-se podria ser considerat improcedent o nul per les autoritats judicials. 

A una entrevista de feina em poden preguntar si estic vacunada?

No. Les preguntes relatives a l’àmbit personal són il·legals en una entrevista i són considerades infraccions molt greus en l’àmbit laboral en ser considerada com una discriminació en l’accés al treball tipificada a l’article 16.1.c de la Llei sobre Infraccions i Sancions en l’Ordre Social

Si ens trobem davant d’aquesta situació, podem denunciar-ho a Inspecció de Treball.

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram