Contracte per a la formació i l'aprenentatge: tots els detalls!

El contracte de treball és un acord entre l’empresa i treballadora mitjançant el qual la treballadora es compromet a prestar els seus serveis a l’empresa a canvi d’un salari i unes condicions. En aquesta entrada, t'explicarem tot allò que has de saber sobre el contracte per a la formació i l'aprenentatge.

Què és el contracte per a la formació?

És un contracte de naturalesa mixta destinat a afavorir la inserció i formació de les joves, alternant l'activitat laboral retribuïda amb l’activitat formativa. 

L’activitat formativa ha de tenir relació amb la formació realitzada i s’ha de desenvolupar durant la vigència del contracte i les empreses poden bonificar el cost de la formació mitjançant la bonificació de les cotitzacions empresarials a la Seguretat Social.

Només podran ser contractades en aquesta modalitat contractual les persones joves majors de 16 anys i menors de 25 sense formació professional o 30 anys, fins que la taxa de desocupació se situï per sota del 15%.

Una altra de les característiques d’aquesta tipologia de contracte és que la Seguretat Social cobreix la treballadora en totes les contingències, situacions protegibles i prestacions, inclosa la d’atur i la cobertura pel Fons de Garantia Salarial.

Regulació del contracte

El contracte per a la formació i l'aprenentatge el trobem regulat a l’article 11.2 de l’Estatut de les Treballadores.

Forma del contracte de formació

El contracte formatiu s'ha de formalitzar per escrit.

Jornada del contracte formatiu

Podrà formalitzar-se a temps complet o parcial. El temps de treball efectiu no podrà superar el 75% de la jornada màxima legal durant el primer any i el 85% el segon i tercer any.

Es prohibeix la realització d’hores extraordinàries ni treball nocturn ni per torns.

Durada del contracte per a la formació i l'aprenentatge

El contracte per a la formació i l'aprenentatge ha de ser mínim d'un any i màxim de tres anys.

En el cas d'haver signat el contracte per una durada inferior a la màxima legal, podrà prorrogar-se fins a dues vegades, sense que la durada de cada pròrroga pugui ser inferior a sis mesos i sense que la durada total del contracte excedeixi dels 3 anys.

El període de prova

El període de prova ha de constar per escrit al contracte de treball i durarà el que marqui el conveni col·lectiu d’aplicació i en defecte el que marca l’article 14 de l’Estatut de les Treballadores.

No és obligatori, ja que l’empresa pot decidir no establir un període de prova. En qualsevol cas, computa a efectes d’antiguitat.

S’estableix un període de prova per als contractes de més de 6 mesos:

  • De màxim 6 mesos per a treballadores tècniques titulades.
  • De màxim de 2 mesos per a la resta de treballadores.

A les empreses de menys de 25 treballadores el període de prova no podrà excedir dels 3 mesos per a les treballadores que no siguin tècniques titulades.

S’estableix un període de prova per als contractes de menys de 6 mesos:

  • De màxim 1 mes (els convenis col·lectius poden determinar un període de prova diferent).

El pacte de període de prova serà nul quan afecti una treballadora que ja hagi treballat amb anterioritat a la mateixa empresa desenvolupant les mateixes tasques.

Finalització del contracte de formació

En el contracte de formació s’estableix un període de preavís de 15 dies per als contractes de més d’1 any. En cas d’incompliment, l’empresa haurà d’indemnitzar la treballadora amb 15 dies de salari, o la part proporcional segons els dies d’incompliment. 

En el moment de finalització del contracte, l’empresa ha de lliurar un certificat corresponent a la formació teòrica i pràctica que ha adquirit la treballadora.

No correspon indemnització per finalització.

Si vols més informació sobre els contractes o qualsevol altre tema laboral, no dubtis en posar-te en contacte amb nosaltres a través de la Bústia Precària o el nostre correu electrònic: bustia.avalot@catalunya.ugt.org.

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
LA VULL
GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram