Contracte d'obra i servei: tots els detalls!

El contracte de treball és un acord entre l’empresa i treballadora mitjançant el qual la treballadora es compromet a prestar els seus serveis a l’empresa a canvi d’un salari i unes condicions. En aquesta entrada, t'explicarem tot allò que has de saber sobre el contracte d'obra i servei.

Què és el contracte d'obra i servei?

És un contracte temporal per a la realització d’un determinat fi, que no acostuma a ser l'activitat principal de l'empresa.

Al contracte ha de constar el motiu de la temporalitat i en cas contrari, el contracte s’entendrà formalitzat en frau de llei i per tant, esdevindrà indefinit i a jornada completa.

El contingut del contracte s’ha de comunicar al SEPE (Servei Públic d’Ocupació Estatal) en el termini de 10 dies posteriors a la seva formalització.

Regulació del contracte

El contracte d'obra i servei el trobem regulat a l’article 15.1.a) de l’Estatut de les Treballadores i al Reial Decret 2720/1998

Forma del contracte d'obra i servei

El contracte d'obra i servei s'ha de formalitzar per escrit. També es pot fer de forma verbal, però només si la seva durada és inferior a 4 setmanes i és a temps complet.

En cas d'incomplir amb aquest requisit de forma, el contracte esdevindrà contracte indefinit.

Jornada del contracte d'obra i servei

Les treballadores amb contracte d'obra i servei poden treballar tant a jornada completa com a temps parcial. En cas que sigui a jornada parcial, al contracte ha de constar la distribució d’hores.

Durada del contracte d'obra i servei

Com a màxim es podrà treballar sota la modalitat de l'obra i servei durant 3 anys. Podrà prorrogar-se per un any més si així ho permet el conveni col·lectiu.

Un cop hagi transcorregut (els tres anys permesos per l'Estatut de les treballadores més un any de pròrroga si així ho estableix el conveni col·lectiu) el contracte esdevindrà indefinit.

El període de prova

El període de prova no és obligatori, ja que l’empresa pot decidir no establir un període de prova. En qualsevol cas, computa a efectes d’antiguitat.

El període de prova ha de constar per escrit al contracte de treball i durarà el que marqui el conveni col·lectiu d’aplicació i, en defecte el que marca l’article 14 de l’Estatut de les Treballadores.

S’estableix un període de prova per als contractes de més de 6 mesos:

  • De màxim 6 mesos per a treballadores tècniques titulades.
  • De màxim de 2 mesos per a la resta de treballadores.

A les empreses de menys de 25 treballadores el període de prova no podrà excedir els 3 mesos per a les treballadores que no siguin tècniques titulades.

Finalització del contracte d'obra i servei

S’ha de complir amb el preavís de 15 dies per als contractes de més d’1 any tant per part de l’empresa com de la treballadora. En cas d’incompliment per part de l’empresa s’abonaran els dies del preavís no respectats i en cas de la treballadora, se li descomptaran.

Correspon una indemnització per finalització de contracte de 12 dies per any treballat pels contractes formalitzats a partir de l’1 de gener del 2015, si escau.

Si vols més informació sobre els contractes o qualsevol altre tema laboral, no dubtis en posar-te en contacte amb nosaltres a través de la Bústia Precària o el nostre correu electrònic: bustia.avalot@catalunya.ugt.org.

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram