Registre de jornada: treballem per viure o vivim per treballar?

Des del passat 12 de maig hem de “fitxar” a l’entrada i sortida de la feina. Això és així perquè el 12 de maig va finalitzar el termini de dos mesos que tenien totes les empreses per adaptar-se a la nova normativa i establir els sistemes necessaris per registrar l’horari de totes les persones treballadores.

L’obligació de registrar la jornada de treball ha estat introduïda pel Real decret llei 8/2019, de 8 de març, de mesures urgents de protecció social i de lluita contra la precarietat laboral en la jornada de treball, publicat al Butlletí Oficial el passat mes de març i que modifica l’article 34.9 sobre jornada de l’Estatut dels Treballadors.

La modificació de l’article 34.9 de l’ET respon, tot i que no de forma completa, a una demanda històrica de la UGT de Catalunya, que és la implantació del control horari com a instrument de coneixement i seguiment de la jornada real de les persones treballadores, per evitar els excessos, els perllongaments innecessaris i els incompliments de jornada que fins ara s’han anat produint en moltes empreses i en molts sectors.

Sentireu per part dels empresaris que el registre de la jornada és un sistema del segle XIX, i que obligar les empreses a registrar la jornada és un retrocés. Davant d’això, cal dir que el que si que és del segle XIX és l’esclavatge laboral, obligar les persones treballadores a perllongar les seves jornades per sobre del que marca la llei, no pagar ni compensar en descans les hores treballades de més i, en definitiva, treballar gratis. El que passa és que com que a moltes empreses se’ls acabarà el negoci de guanyar beneficis a costa de no cotitzar ni pagar les hores extraordinàries i d’obligar a treballar gratis, han engegat la seva maquinària per anar en contra de la norma i intentar fins i tot convèncer les persones treballadores que el registre de jornada pot anar en contra dels seus interessos, quan és tot el contrari.

Les dades són clares i refermen el nostre posicionament: a Catalunya, el 60,2% de les persones ocupades treballen més de 40 hores a la setmana; i concretament, el 10,25% de les persones ocupades treballen més de 45 hores a la setmana.

El 2018 a Catalunya es van fer més de 77 milions d’hores extres, concretament 77.015.600 hores. Això suposa més de 44.000 llocs de treball perduts (44.155,30 llocs de treball). D’aquestes hores extraordinàries, la meitat ni s’han pagat ni compensat en descansos.

La implantació del registre no ha de suposar un daltabaix a les empreses, com ens volen fer creure des d’alguns sectors; i des de la UGT de Catalunya recordem que la norma exigeix el control, però no estableix una fórmula concreta. Si bé cal complir certs requisits per assolir unes determinades garanties, control i facilitat probatòria, cada empresa i cada centre de treball en negociació amb la representació legal dels treballadors i treballadores, ha de trobar el mecanisme o el sistema de control horari que millor s’adapti a les especificacions concretes de l’empresa i/o de les persones treballadores.

Rellotges amb enregistrament de data, fulls d’Excel, codis introduïts en teclats, targetes de marcatge en dispositius concrets, empremtes dactilars, softwares de presència, aplicacions mòbils, sistemes combinats... aquests són només alguns dels sistemes de control horari que avui en dia tenim al nostre abast. Només cal trobar i negociar quin s’adapta millor a la nostra empresa, al nostre sector i a la modalitat presencial de les persones treballadores.

Ara bé, l’establiment d’un registre de jornada no pot suposar la invasió dels drets fonamentals de les persones treballadores.

El control horari no pot ser l’excusa per a la utilització dels sistemes de control de presència ni de control de l’activitat de les persones treballadores.

Per això, des de la UGT de Catalunya vetllarem pel respecte a la protecció dels drets fonamentals de les persones treballadores, a la seva intimitat, a la protecció de les seves dades de caràcter personal i a la no vulneració dels seus drets digitals.

El registre horari és un avenç, perquè serà una eina essencial per acabar amb els abusos empresarials i incompliments en matèria de jornada i descansos en la lluita contra els abusos i l’explotació laboral. Els treballadors i treballadores hem de tenir un horari d’entrada i sortida de la feina, rebre una remuneració suficient i adequada a la jornada treballada i hem de poder conciliar la nostra vida personal, familiar i laboral perquè no vivim per treballar, treballem per viure.

Núria Gilgado Barbadilla

Secretària de Política Sindical

UGT de Catalunya

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram