Avui 10 de setembre és el Dia Internacional per a la Prevenció del Suïcidi i segons l’OMS, la majoria de problemes de salut mental comencen a edats molt joves i la majoria ni es detecten ni es tracten.
Els problemes de salut mental són molt freqüents entre les joves del nostre país, fàcilment podem conèixer alguna persona que pateixi depressió, ansietat o trastorns alimentaris, entre d’altres. I és que des de l’OMS s’alerta que una de cada quatre persones patirà algun trastorn mental al llarg de la seva vida, d’aquests casos, un 75% es detectaran abans dels divuit anys. Això posa en relleu la gran relació que trobem entre les persones joves i els problemes de salut mental.
Doncs bé, segons Salut Mental de Catalunya un trastorn mental es pot definir com “una alteració de tipus emocional, cognitiu i/o del comportament, en què queden afectats processos psicològics bàsics com són l’emoció, la motivació, la cognició, la consciència, la conducta, la percepció, la sensació, l’aprenentatge, el llenguatge, etc. Que dificulta l’adaptació de la persona a l’entorn cultural i social on viu i crea alguna forma de malestar subjectiu.”
Existeixen trastorns molt diferents, com ara els trastorns mentals severs (depressió, trastorn bipolar o esquizofrènia), trastorn per dèficit d’atenció, trastorn de l’espectre autista, trastorns de comportament, trastorn de conducte alimentària, entre d’altres. Tots ells però, tenen una característica comuna, l’estigmatització d’aquelles persones que pateixen aquest tipus de trastorns. Fins a un 80% de les joves que pateixen algun trastorn de salut mental, diu que ha patit discriminació. Aquest fet provoca que més de la meitat de les joves afectades per algun tipus de trastorn de salut mental, decideixin ocultar-ho a les companyes i docents.
Aquesta estigmatització dels trastorns de salut mental, ens porten a un altre gran problema entre les persones joves, el suïcidi. Cal tenir en compte que a Catalunya, el suïcidi és la primera causa de mort entre les persones joves. L’any 2016, es van suïcidar 21 persones d’entre 16 i 24 anys, i 48 d’entre 25 i 34.
És important destacar que en el 90% dels casos de suïcidi, hi ha un trastorn de salut mental darrere, és per això que, per tractar aquesta problemàtica, és inhabitable acabar amb l’estigmatització dels trastorns de salut mental. I no només s’ha d’acabar amb l’estigmatització dels trastorns de salut mental, sinó que també s’han de facilitar espais per tractar la salut emocional de les persones joves, ja que aquesta permetrà que les joves s’enforteixin.
Per resoldre aquesta situació és important que hi hagi una inversió pública dirigida a posar fi als tabús i estigmatitzacions que hi ha al voltant dels trastorns de salut mental i del suïcidi. És important que es treballi per acabar amb l’aïllament social que pateixen aquestes persones, acabar amb les barreres i dificultats que es troben a l’hora d’accedir a una feina o a uns estudis, s’ha de trencar el silenci que invisibilitza aquesta problemàtica i, sobretot, donar suport a aquelles persones del nostre entorn que es puguin trobar en aquesta situació.
Demana ajuda!
Tingues present que la salut mental és tan important com la salut física i que cal demanar ajuda a professionals de la psicologia sempre que sigui necessari.
També tens a la teva disposició el telèfon de l'esperança, on t'atendrà una persona disposada a escoltar-te i acompanyar-te. Pots trucar a qualsevol dels següents números 682 900 500 / 682 300 003 / 681 10 10 80 i visitar la seva web.
Des de fa uns mesos també està en marxa el Telèfon de Prevenció del Suicidï: 900 92 55 55.
Tots dos són serveis gratuïts i estan disponible 24 hores del dia, els 365 dies de l’any