Vull ser autònoma, per on començo?

Moltes joves volen treballar com a autònoma i no tenen clar per on començar ni quins són els seus drets i deures. En aquest article t'expliquem tot allò que has de saber si vols treballar per compte propi!

Què és una treballadora autònoma?

L’Estatut de la Treballadora Autònoma (Llei 20/2007), defineix com a treballadora autònoma a la:

"Persona física que realitza de forma habitual, personal i directa, per compte propi i fora de l’àmbit de direcció i organització d’una altra persona, una activitat econòmica o professional a títol lucratiu, tant si és titular d’una empresa individual o familiar com si no; i independentment que doni ocupació a treballadores per compte d’altri”. 

Aquí t’expliquem tot el que has de saber per poder gestionar la teva alta i donar-te d’alta com a autònoma. 

Diferències treballadores autònomes i treballadores assalariades

Drets de la treballadora autònoma

  • Dret al treball i a la lliure elecció de la seva professió o ofici.
  • Dret a la llibertat d’iniciativa econòmica i dret a la lliure competència.
  • Dret a la propietat intel·lectual sobre les seves obres o prestacions protegides.

Deures de la treballadora autònoma

  • Complir amb les obligacions derivades dels contractes d'acord amb la naturalesa del contracte, a la bona fe, al costum i la llei.
  • Complir amb les obligacions en matèria de Seguretat i Salut laboral i també amb les normes de caràcter col·lectiu derivades del lloc de treball a on es presten els serveis.
  • Afiliar-se, comunicar les altes i les baixes i també cotitzar en el Règim de la Seguretat Social.

El contracte de la treballadora autònoma

Podrà formalitzar-se oral o per escrit. En cas que s’hagi formalitzat oral qualsevol de les parts li podrà exigir a l’altra part en qualsevol moment en el temps que aquest es formalitzi per escrit.

El Règim Especial per a Treballadores Autònomes

El RETA (Règim Especial per a les Treballadores Autònomes) és el sistema pel qual es gestionen les aportacions a la Seguretat Social de les treballadores per compte propi. Si estàs donada d’alta, quedaràs protegida com a treballadora autònoma.

Qui es pot donar d’alta? 

Aquelles persones que ostentin la nacionalitat espanyola i que resideixin a Espanya i les persones estrangeres que resideixin o bé es trobin en situació regular a Espanya sempre que reuneixin amb els requisits establerts.

Les menors d’edat no podran donar-se d’alta com a autònomes i tampoc podran prestar serveis sota el càrrec dels seus familiars (Art.9 Estatut Treballadora Autònoma).

És imprescindible tenir assignat el número de la Seguretat Social vàlid.

L'obligació de cotitzar

L’obligació de cotitzar comença des del primer dia del mes en què s’inicia l’activitat. 

L’obligació de cotitzar s’acaba en el cessament de l’activitat de l’autònoma. La treballadora ho haurà de comunicar durant els tres dies naturals (es tenen en compte els caps de setmana i també els festius) següents al cessament de l’activitat. 

L'ingrés de les quotes d'autònoma

Les quotes s’hauran d’ingressar en qualsevol entitat financera autoritzada per actuar com a Oficina Recaptadora de la Seguretat Social. 

S’haurà de presentar el Rebut de Liquidació de Cotitzacions. El Rebut està a disposició de les treballadores a les Direccions Provincials i Administracions de la Tesoreria General de la Seguretat Social. 

Pagament domiciliat: 

  1. A la mateixa Entitat Financera.
  2. A les Administracions de la Tesoreria General de la Seguretat Social. 
  3. Per Internet a través de las Seu electrònica. 

Per més informació podeu dirigir-vos a la pàgina web de la Seguretat Social: http://www.seg-social.es/wps/portal/wss/internet/Trabajadores/CotizacionRecaudacionTrabajadores/10721/10724/1320

Descarrega’t la guia jove de supervivència al món laboral

Aquí podràs trobar el necessari per moure’t al món laboral. Tot el que necessites saber!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

Contra la sinistralitat laboral, més recursos a Inspecció de Treball i més obligacions a les empreses amb la llei de riscos laborals.

Parlem amb @nuriagilgado, responsable de Política Sindical @ugtcatalunya, i amb @Moni_CCOO responsable de @ccoosalutlab https://diaritreball.cat/2022-i-segueix-morint-gent-a-la-feina-i-segueix-sense-abordar-se-la-sinistralitat-laboral/

⚠️ Durant molt de temps s'ha fet ús de les empreses multiserveis per abaratir costos empresarials a través de la retallada de condicions laborals ✂️

⁉️ Saps com la reforma laboral pretén canviar aquesta cultura de la precarietat? 👉 https://avalot.cat/empreses-multiserveis-reforma-laboral/

#reformalaboral

🚨 La sobreutilització del contracte d'obra i servei l'han convertit en una peça clau de la temporalitat i la precarietat laboral en els últims temps.

🧐Saps que partir del 30 de març ja no es podran subscriure més contractes d'obra i servei? 👉 https://avalot.cat/contracte-obra-i-servei-reforma-laboral/

🖊️"Actualment, un dels perills més grans per a la governança democràtica [...] és la manipulació originada per les fakenews en les xarxes socials i en alguns mitjans de comunicació".

Sobre la manipulació a través de les imatges i les paraules https://elobrero.es/opinion/81409-la-manipulacion-de-las-imagenes.html @David_Lerin

🧐Estàs familiaritzada amb el concepte de la ultraactivitat? Saps què implica? 👉

📢Amb la nova reforma laboral, l'empresa ha de respectar les condicions establertes en el conveni col·lectiu encara que aquest arribi a la seva data de venciment! 👉https://avalot.cat/ultraactivitat-reforma-laboral/

Load More...

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram