Treball social, treball essencial

El tercer dimarts de cada mes se celebra el “Dia Mundial del Treball Social”. Aquest dia es va commemorar per primera vegada l’any 2008  la Conferència que es va dur a terme a la ciutat brasilera de Salvador de Bahia. Van decidir-ho així la Federació Internacional de Treballadores Socials, l’Associació d’Intervenció en Escoles de Treball Social i el Comitè Internacional pel Treball Social. 

Des de l'Avalot volem agrair i reconèixer a totes les treballadores socials el seu paper essencial com a motor de la nostra societat, especialment durant la pandèmia.

Les treballadores socials

Les treballadores socials són unes professionals essencials i la seva intervenció contribueix al desenvolupament i transformació de la societat. Tanmateix les tasques de les treballadores socials tenen un impacte directe a la qualitat i benestar de cada persona, comunitat i territori on es focalitza el seu treball. 

Les professionals que es dediquen al treball social han adquirit un conjunt de competències i coneixements molt transversals. I la seva activitat és fonamental allà on es necessita una intervenció per la millora de qualitat de vida de les persones a qui s’està dirigint el servei. Així doncs, les treballadores socials poden prestar els seus serveis en l’àmbit de la justícia, en Organitzacions No Governamentals, en Serveis Públics… les treballadores socials són essencials i necessàries per al sosteniment de la societat. 

Les treballadores socials exerceixen des de funcions de docència, fins a funcions de mediació on adopten una figura més neutral i imparcial a la resolució de conflictes que es puguin generar entre membres de la comunitat o bé entre els membres de la comunitat i les institucions públiques qui moltes vegades exerceixen una violència institucional la qual queda invisibilitzada privant d’accés a serveis i recursos públics a aquelles persones qui més ho necessiten. 

La intervenció del treball social

Les treballadores socials també poden executar tasques d'intervenció directa amb els membres de la comunitat. Així doncs, aquestes funcions es poden realitzar en un espai geogràfic local o bé també poden realitzar les seves funcions en altres espais i àmbits geogràfics. En espais transfronterers.

Gràcies a la col·laboració amb altres professionals poden detectar i poden intervenir sobre persones que es troben amb especial vulnerabilitat i estan amb risc d'exclusió social o bé persones que ja es troben amb situació d'exclusió social. D'una forma o altra les treballadores socials són activistes des dels seus llocs de treball en lluita i defensa dels drets humans de les persones les quals exerceixen les seves funcions contra un sistema heteropatriarcal i capitalista que no fa més que deixar els marges de la societat a totes aquelles persones que per les seves identitats queden fora de la normativa que ha establert el sistema. Un sistema que exerceix opressió de sexe, gènere, classe, raça, ètnia, nacionalitat, edat, orientació sexual, discapacitat de la persona, ideologia religiosa, etcètera.

Així doncs les treballadores socials són essencials per lluitar contra les injustícies del sistema i convertir els espais públics lliures de qualsevol mena de violència que atempti contra les persones. 

Treball social durant la COVID-19

La crisi social originada per la Covid-19 ha posat en evidència quines són les professions més essencials que han tirat endavant i que estan tirant endavant la societat. Totes aquestes professions on les treballadores socials tenen un paper important també són professions les quals estan molt feminitzades

Les treballadores socials estan tenint un paper essencial i imprescindible per a moltes persones per a suportar els efectes negatius col·laterals de la crisi sanitària, la qual avui en dia ja la podem nomenar de crisi social.

Les treballadores socials també estan acompanyant a moltes persones grans que estan patint la soledat, ja que, no poden  ser visitades per les seves famílies. Estan en constant lluita a favor dels drets de les persones grans a una vida digna. 

La feminització del treball social

El treball social és un sector altament feminitzat i precaritzat. La divisió sexual del treball no fa més que dissenyar estratègies per tal d'evitar que les dones ocupin llocs de treball que tradicionalment s'ha considerat masculinitzats i també dissenya estratègies per tal de convertir en precaris aquells llocs de treball ubicats en sectors més feminitzats, ja que, els considera treballs que no tenen gens d'importància pel motor de la societat.

La divisió sexual del treball no és més que una falsa representació i reproducció de la construcció social del gènere. És a dir, de la reproducció dels rols i estereotips de gènere. On s’ha inculcat a les dones a ser amables, dolces, afectuoses, amb especial cura i atenció a la resta de persones.

Des de l'Avalot tornem a reivindicar que totes les feines tenen un valor important i que és imprescindible aplicar l'equitat salarial en tots els sectors, només així podrem trencar amb la bretxa salarial.

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram