Sopars d'empresa per Nadal: estic obligada a assistir-hi?

Durant l’època de Nadal moltes empreses celebren els tradicionals sopars d’empresa de Nadal. Són moments més distesos on en un ambient més relaxat es reuneixen les treballadores i l’empresa. 

Per gaudir d’uns sopars de Nadal amb l’empresa sense ensurts, s’han de conèixer les implicacions que pot tenir en l’àmbit laboral. T’expliquem a continuació tota la informació!

Quins tipus de sopars de Nadal existeixen? 

Els sopars d’empresa de Nadal poden ser de dos tipus:

  1. Els organitzats per l’empresa: l’empresa paga el sopar i, per tant, també hi és present.
  2. Els organitzats per la plantilla de treballadores: normalment no assisteix l’empresa.

Els sopars d’empresa de Nadal es consideren horari laboral?

Si l’empresa organitza el sopar de Nadal en horari de feina, sí. En cas contrari, no. 

És obligatori assistir als sopars de Nadal d'empresa?

Si els sopars laborals de Nadal se celebren fora de l’horari laboral, no és obligatòria l’assistència en considerar-se que no és jornada laboral.  

És habitual que s’aprofitin els sopars d’empresa de Nadal per repartir la panera de Nadal (si l’empresa ho fa) i tot i no assistir al sopar si no és obligatori, es tindrà dret a la panera. 

Em poden fer fotos o vídeos?

En qualsevol cas, si et fan fotos cal que donis el teu consentiment. Aquest consentiment no cal que sigui explícit (per exemple, si poses per a fer-te la foto, ja s’entén que hi estàs d’acord). 

En qualsevol cas, si les fotos es posen en coneixement de les responsables de l’empresa, no podria ser objecte de sanció disciplinària. Diferent passa amb vídeos on es vegi a la treballadora insultant, amenaçant o criticant greument a altres companyes o a les responsables de l’empresa, podria ser objecte d’acomiadament disciplinari com estableix l’article 54.2.c) de l’Estatut de les treballadores: “Les ofenses verbals o físiques a l’empresari, a les persones que treballen a l’empresa o als familiars que hi conviuen”.   

El consum d’alcohol durant el sopar de Nadal pot ser motiu de sanció?

El consum d’alcohol o l’estat d’embriaguesa com a tal durant els sopars d’empresa de Nadal, com a norma general, no podria ser objecte de sanció disciplinària. Al marge de la consideració personal o social que se’n pugui fer, l’embriaguesa pot ser objecte de sanció sempre que es compleixi amb el requisit d’habitualitat (és a dir que no pot ser puntual).

Però si a causa del consum d’alcohol es cometen agressions verbals o físiques cap a una altra persona, llavors la cosa canvia i el comportament sí que podria ser objecte de sanció disciplinària (s’aplicarà la sanció concreta d’acord amb la graduació de sancions que figuri al conveni col·lectiu, podent arribar a produir-se un acomiadament disciplinari).

Què passa si tinc un accident durant els sopars d’empresa de Nadal?

No hi ha normativa general perquè la seva consideració de l’accident dependrà de molts factors, com per exemple; si el sopar era en horari laboral o no, si era d’obligada assistència, etc., per determinar si es considera accident laboral o no. 

També pot ocorre l’accident de camí al sopar o de tornada cap a casa, el que es coneix com a accident laboral in itinere. Tot i que s’ha d’analitzar cas per cas, la jurisprudència ha anat entenent que si el sopar es considera temps efectiu de treball, ho serà. 

Igualment, el consum d’alcohol no interfereix en la tipificació de l’accident com a accident laboral in itinere, llevat que l’accident sigui conseqüència directa del consum d’alcohol. 

Altres articles:

Què fer davant un acomiadament?

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram