Mobilitat funcional: el canvi de tasques a la feina

Es considera mobilitat funcional la modificació de les funcions pactades en el contracte de treball. T'expliquem tot el que has de saber sobre aquest canvi de tasques.

Què és la mobilitat funcional?

La mobilitat funcional és la possibilitat que l’empresa té per canviar les tasques a una treballadora diferents de les pactades inicialment al contracte. És una decisió unilateral de l’empresa per ajustar les tasques de la plantilla a les seves necessitats (en cas que sigui un pacte entre la treballadora i l’empresa quedarà fora de la regulació, ja que es tractaria d’una modificació de les condicions laborals de mutu acord).

Per això, és important conèixer quines són les tasques que hem de realitzar és important saber quin és el nostre grup professional que quedarà fixat al contracte laboral.

Tipus de mobilitat funcional

Pot ser de dos tipus.

  • Mobilitat funcional horitzontal u ordinària: És aquella que es produeix dins del mateix grup professional. 
  • Mobilitat funcional vertical o extraordinària: És aquella que comporta el canvi de funcions assignades a un altre grup professional (pot ser superior  inferior).

Quins són els límits de la mobilitat funcional?

Els límits queden fixats per l’article 39 de l’Estatut de les Treballadores. Tot allò que excedeixi del que estableix aquest article quedarà fora de l’àmbit de la mobilitat funcional i es convertirà en una modificació substancial de les condicions de treball regulat a l’article 41.

  • Límits: 
    • La mobilitat funcional horitzontal: la dignitat de la treballadora i que la treballadora tingui la titulació acadèmica requerida pel grup professional. 
    • Mobilitat funcional vertical s’ha de justificar per raons tècniques o  organitzatives i ha de durar el temps indispensable. 

En qualsevol cas, si no es respecta la dignitat de la treballadora, es podrà demanar l’extinció del contracte d’acord amb l’establert a l’article 50 de l’Estatut de les Treballadores. Així doncs, en cas que s’encomanin funcions superiors a les del grup professional per un període superior a 6 mesos durant un any o a vuit mesos durant 2 anys, la treballadora pot reclamar l’ascens si a això no s’hi oposa el que disposa el conveni col·lectiu o, en tot cas, la cobertura de la vacant corresponent a les funcions per la treballadora exerceix d’acord amb les regles en matèria d’ascensos aplicables a l’empresa, sens perjudici de reclamar la diferència salarial corresponent.

Què has de tenir en compte com a treballadora?

Tens dret a la compensació econòmica corresponent a les funcions que efectivament exerceixi, excepte en els casos de funcions inferiors, en què manté la retribució d’origen.

L’empresa no pot acomiadar-nos per mitjà d’un acomiadament objectiu per ineptitud sobrevinguda o manca d’adaptació al nou lloc de feina de l’article 52.Si tens dubtes, pots posar-te en contacte amb nosaltres i fer-nos arribar la teva consulta. T'assessorarem!

També t'interessa: Mobilitat geogràfica

Descarrega’t la guia jove de supervivència al món laboral

Aquí podràs trobar el necessari per moure’t al món laboral. Tot el que necessites saber!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

⚠️ Durant molt de temps s'ha fet ús de les empreses multiserveis per abaratir costos empresarials a través de la retallada de condicions laborals ✂️

⁉️ Saps com la reforma laboral pretén canviar aquesta cultura de la precarietat? 👉 https://avalot.cat/empreses-multiserveis-reforma-laboral/

#reformalaboral

🚨 La sobreutilització del contracte d'obra i servei l'han convertit en una peça clau de la temporalitat i la precarietat laboral en els últims temps.

🧐Saps que partir del 30 de març ja no es podran subscriure més contractes d'obra i servei? 👉 https://avalot.cat/contracte-obra-i-servei-reforma-laboral/

🖊️"Actualment, un dels perills més grans per a la governança democràtica [...] és la manipulació originada per les fakenews en les xarxes socials i en alguns mitjans de comunicació".

Sobre la manipulació a través de les imatges i les paraules https://elobrero.es/opinion/81409-la-manipulacion-de-las-imagenes.html @David_Lerin

🧐Estàs familiaritzada amb el concepte de la ultraactivitat? Saps què implica? 👉

📢Amb la nova reforma laboral, l'empresa ha de respectar les condicions establertes en el conveni col·lectiu encara que aquest arribi a la seva data de venciment! 👉https://avalot.cat/ultraactivitat-reforma-laboral/

🧐 Quins canvis estableix la reforma laboral pel que fa als #ERTO?
🤔 En quins casos es podran utilitzar?
🕷️ Què és el Mecanisme XARXA?

Seguim analitzant la reforma aquí 👉 https://avalot.cat/erto-reforma-laboral/

Load More...

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram