Mobilitat funcional: el canvi de tasques a la feina

Es considera mobilitat funcional la modificació de les funcions pactades en el contracte de treball. T'expliquem tot el que has de saber sobre aquest canvi de tasques.

Què és la mobilitat funcional?

La mobilitat funcional és la possibilitat que l’empresa té per canviar les tasques a una treballadora diferents de les pactades inicialment al contracte. És una decisió unilateral de l’empresa per ajustar les tasques de la plantilla a les seves necessitats (en cas que sigui un pacte entre la treballadora i l’empresa quedarà fora de la regulació, ja que es tractaria d’una modificació de les condicions laborals de mutu acord).

Per això, és important conèixer quines són les tasques que hem de realitzar és important saber quin és el nostre grup professional que quedarà fixat al contracte laboral.

Tipus de mobilitat funcional

Pot ser de dos tipus.

  • Mobilitat funcional horitzontal u ordinària: És aquella que es produeix dins del mateix grup professional. 
  • Mobilitat funcional vertical o extraordinària: És aquella que comporta el canvi de funcions assignades a un altre grup professional (pot ser superior  inferior).

Quins són els límits de la mobilitat funcional?

Els límits queden fixats per l’article 39 de l’Estatut de les Treballadores. Tot allò que excedeixi del que estableix aquest article quedarà fora de l’àmbit de la mobilitat funcional i es convertirà en una modificació substancial de les condicions de treball regulat a l’article 41.

  • Límits: 
    • La mobilitat funcional horitzontal: la dignitat de la treballadora i que la treballadora tingui la titulació acadèmica requerida pel grup professional. 
    • Mobilitat funcional vertical s’ha de justificar per raons tècniques o  organitzatives i ha de durar el temps indispensable. 

En qualsevol cas, si no es respecta la dignitat de la treballadora, es podrà demanar l’extinció del contracte d’acord amb l’establert a l’article 50 de l’Estatut de les Treballadores. Així doncs, en cas que s’encomanin funcions superiors a les del grup professional per un període superior a 6 mesos durant un any o a vuit mesos durant 2 anys, la treballadora pot reclamar l’ascens si a això no s’hi oposa el que disposa el conveni col·lectiu o, en tot cas, la cobertura de la vacant corresponent a les funcions per la treballadora exerceix d’acord amb les regles en matèria d’ascensos aplicables a l’empresa, sens perjudici de reclamar la diferència salarial corresponent.

Què has de tenir en compte com a treballadora?

Tens dret a la compensació econòmica corresponent a les funcions que efectivament exerceixi, excepte en els casos de funcions inferiors, en què manté la retribució d’origen.

L’empresa no pot acomiadar-nos per mitjà d’un acomiadament objectiu per ineptitud sobrevinguda o manca d’adaptació al nou lloc de feina de l’article 52.Si tens dubtes, pots posar-te en contacte amb nosaltres i fer-nos arribar la teva consulta. T'assessorarem!

També t'interessa: Mobilitat geogràfica

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram