Sobrequalificació juvenil: la formació no garantitza res

Què és la sobrequalificació juvenil?

La sobrequalificació es defineix com la situació en la qual una persona amb nivell formatiu superior ocupa càrrecs que requereixen un nivell formatiu inferior.

Quina és la taxa de sobrequalificació juvenil?

Les joves patim una sobrequalificació del 40%, és a dir, gairebé la meitat de les joves ocupades treballem en posicions que requereixen una qualificació inferior de la qual correspon pel nostre nivell formatiu. 

Aquesta dada s’ha d’entendre també en relació amb la taxa d’atur juvenil que se situa al voltant del 40%, a la taxa de temporalitat juvenil que se situa en el 88% i al fet que les joves hem de destinar el 120% del nostre sou pagar el lloguer, fet que provoca que només el 18,6% de les joves poden emancipar-se a Catalunya, segons dades de l'Observatori Català de la Joventut.

Per tant, tot i ser la generació més ben preparada de la història, també som la primera que viu pitjor que la generació de les seves progenitores.

Com ens afecta a les joves? 

La societat des de sempre ens ha dit que hem d’estudiar per a tenir un futur professional digne i quan ho hem fet, ens trobem que això no és ben bé així.   Moltes de nosaltres hem fet molts esforços tant personals com econòmics per estudiar i formar-nos, i ara veiem que això no ens garanteix res. La societat també ha fet una inversió en la formació del jovent que no es retorna ni es rendibilitza.

El nombre de joves amb un alt nivell de formació és molt elevat, però la manca de recursos del mercat laboral fa que aquest no respongui a les seves expectatives, de manera que no només s’augmenta la distància entre els nivells de formació i les categories professionals assolides, sinó que també augmenten les xifres de precarietat. 

Amb tot això, les joves ens veiem obligades a acceptar feines que estan molt per sota dels nostres coneixements o abocades a marxar a altres països que sí que reconeixen el nostre potencial i que ens paguen en consonància amb la nostra formació. 

L'enterrament de la nostra generació

Les joves formem el col·lectiu més propens a la sobrequalificació, ja que, sovint la falta d’experiència fa que tot i haver acabat els estudis, els càrrecs professionals als quals tenim accés siguin més baixos.

Aquest model productiu està matant els nostres projectes de vida. És per això que el dijous 22 d'abril volem convidar-te a l'enterrament de la nostra generació. El farem de manera simultània a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona i volem convidar-te a participar.

Si estàs interessada a venir o vols més informació, deixa'ns les teves dades en aquest formulari i ens posarem en contacte amb tu per explicar-te tots els detalls: https://avalot.cat/enterrament/

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram