Emancipació juvenil: la impossibilitat de marxar de casa

Què és l'emancipació juvenil?

L’emancipació o emancipar-se es defineix com la capacitat de viure de forma independent al marge de la cura de les progenitores o familiars.

Quina és la taxa d’emancipació juvenil?

Les joves de Catalunya hem de destinar el 120% del nostre sou pagar el lloguer, fet que provoca que només 18,6% de les joves es puguin emancipar.

El 2007 la taxa d’emancipació juvenil arribava al 33,1% i des de llavors ha perdut 14,5 punts percentuals. A partir del 2015 la taxa d’emancipació, que havia baixat amb força des de l’inici de la crisi, havia oscil·lat al voltant del 24%. Tot i això, la taxa no havia baixat per sota del 20% fins aquest 2020, això ens indica que en els darrers anys les joves tenim una situació econòmica i laboral pitjor, que juntament amb els preus de l'habitatge, ens impossibilita marxar de casa.

Com ens afecta a les joves? 

La dificultat per emancipar-nos ens afecta perquè no podem desenvolupar el nostre projecte de vida personal.

L’edat mitjana d’emancipació se situa en els 29,3 anys, ja que els preus desorbitats del lloguer i la precarietat laboral són els principals problemes per accedir-hi. Per a fer-nos una idea del que això significa, una jove espanyola s’emanciparà, de mitjana, 8 anys més tard que una jove de Suècia.

Arran de la crisi de la COVID-19 les joves som el col·lectiu més afectat i amb més risc de patir pobresa i risc d’exclusió social.

La bretxa de gènere afecta l’emancipació juvenil?

La desigualtat de gènere també afecta l’emancipació per a les dones joves respecte als homes joves, ja que les dones generalment ocupem càrrecs i treballem a sectors feminitzats que tenen menys remuneració econòmica respecte als càrrecs i sectors que ocupen els homes i això incideix de manera directa en la nostra capacitat econòmica disponible per poder-nos emancipar.

L'enterrament de la nostra generació

L'accés a un habitatge digne i assequible és, una necessitat que totes i cadascuna de nosaltres tenim dret a assolir. Si bé és cert que l'accés a un habitatge digne sempre ha estat una reivindicació del jovent de classe treballadora, actualment les joves ens trobem davant d'una situació que podríem qualificar de dramàtica.

Aquest model productiu està matant els nostres projectes de vida. És per això que el dijous 22 d'abril volem convidar-te a l'enterrament de la nostra generació. El farem de manera simultània a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona i volem convidar-te a participar.

Si estàs interessada a venir o vols més informació, deixa'ns les teves dades en aquest formulari i ens posarem en contacte amb tu per explicar-te tots els detalls: https://avalot.cat/enterrament/

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram