Emancipació juvenil: la impossibilitat de marxar de casa

Què és l'emancipació juvenil?

L’emancipació o emancipar-se es defineix com la capacitat de viure de forma independent al marge de la cura de les progenitores o familiars.

Quina és la taxa d’emancipació juvenil?

Les joves de Catalunya hem de destinar el 120% del nostre sou pagar el lloguer, fet que provoca que només 18,6% de les joves es puguin emancipar.

El 2007 la taxa d’emancipació juvenil arribava al 33,1% i des de llavors ha perdut 14,5 punts percentuals. A partir del 2015 la taxa d’emancipació, que havia baixat amb força des de l’inici de la crisi, havia oscil·lat al voltant del 24%. Tot i això, la taxa no havia baixat per sota del 20% fins aquest 2020, això ens indica que en els darrers anys les joves tenim una situació econòmica i laboral pitjor, que juntament amb els preus de l'habitatge, ens impossibilita marxar de casa.

Com ens afecta a les joves? 

La dificultat per emancipar-nos ens afecta perquè no podem desenvolupar el nostre projecte de vida personal.

L’edat mitjana d’emancipació se situa en els 29,3 anys, ja que els preus desorbitats del lloguer i la precarietat laboral són els principals problemes per accedir-hi. Per a fer-nos una idea del que això significa, una jove espanyola s’emanciparà, de mitjana, 8 anys més tard que una jove de Suècia.

Arran de la crisi de la COVID-19 les joves som el col·lectiu més afectat i amb més risc de patir pobresa i risc d’exclusió social.

La bretxa de gènere afecta l’emancipació juvenil?

La desigualtat de gènere també afecta l’emancipació per a les dones joves respecte als homes joves, ja que les dones generalment ocupem càrrecs i treballem a sectors feminitzats que tenen menys remuneració econòmica respecte als càrrecs i sectors que ocupen els homes i això incideix de manera directa en la nostra capacitat econòmica disponible per poder-nos emancipar.

L'enterrament de la nostra generació

L'accés a un habitatge digne i assequible és, una necessitat que totes i cadascuna de nosaltres tenim dret a assolir. Si bé és cert que l'accés a un habitatge digne sempre ha estat una reivindicació del jovent de classe treballadora, actualment les joves ens trobem davant d'una situació que podríem qualificar de dramàtica.

Aquest model productiu està matant els nostres projectes de vida. És per això que el dijous 22 d'abril volem convidar-te a l'enterrament de la nostra generació. El farem de manera simultània a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona i volem convidar-te a participar.

Si estàs interessada a venir o vols més informació, deixa'ns les teves dades en aquest formulari i ens posarem en contacte amb tu per explicar-te tots els detalls: https://avalot.cat/enterrament/

Descarrega’t la guia jove de supervivència al món laboral

Aquí podràs trobar el necessari per moure’t al món laboral. Tot el que necessites saber!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

📢Les vacances són un dret fonamental de totes les treballadores.

❗️Però què passa si tens un contracte a temps parcial?

T’ho expliquem aquí! 👉https://avalot.cat/vacances-temps-parcial/

❗️El 17 de maig és el dia internacional contra la LGTBI-fòbia.

📢El 17 de maig del 1990 l'OMS va eliminar l'homosexualitat del llistat de malalties mentals.

⚠️Aquest dia té com a objectiu denunciar les discriminacions.

T'expliquem més sobre el tema!👉https://avalot.cat/lgtbi-fobia/

❗️QUÈ PUC FER SI L’EMPRESA NO PAGA LES MEVES COTITZACIONS A LA SEGURETAT SOCIAL?

⚠️L’obligació de cotitzar neix des del moment en què s’inicia l’activitat laboral.

T’expliquem que has de fer en el cas que l’empresa no compleixi aquesta obligació! 👇

Obrim fil! 🧵
#FAQSlaborals

La reforma de la llei de l'avortament ha causat aquests dies més rebombori de l'esperat per un tema en concret: la baixa laboral per una regla dolorosa🩸

📢Des de l'Avalot, com a sindicat feminista, ens posicionem a favor d'aquesta mesura 👉 https://avalot.cat/posicionament-sobre-la-baixa-laboral-a-causa-de-la-regla-dolorosa/

Obrim 🧵👇

Load More...

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram