Emancipació juvenil: la impossibilitat de marxar de casa

Què és l'emancipació juvenil?

L’emancipació o emancipar-se es defineix com la capacitat de viure de forma independent al marge de la cura de les progenitores o familiars.

Quina és la taxa d’emancipació juvenil?

Les joves de Catalunya hem de destinar el 120% del nostre sou pagar el lloguer, fet que provoca que només 18,6% de les joves es puguin emancipar.

El 2007 la taxa d’emancipació juvenil arribava al 33,1% i des de llavors ha perdut 14,5 punts percentuals. A partir del 2015 la taxa d’emancipació, que havia baixat amb força des de l’inici de la crisi, havia oscil·lat al voltant del 24%. Tot i això, la taxa no havia baixat per sota del 20% fins aquest 2020, això ens indica que en els darrers anys les joves tenim una situació econòmica i laboral pitjor, que juntament amb els preus de l'habitatge, ens impossibilita marxar de casa.

Com ens afecta a les joves? 

La dificultat per emancipar-nos ens afecta perquè no podem desenvolupar el nostre projecte de vida personal.

L’edat mitjana d’emancipació se situa en els 29,3 anys, ja que els preus desorbitats del lloguer i la precarietat laboral són els principals problemes per accedir-hi. Per a fer-nos una idea del que això significa, una jove espanyola s’emanciparà, de mitjana, 8 anys més tard que una jove de Suècia.

Arran de la crisi de la COVID-19 les joves som el col·lectiu més afectat i amb més risc de patir pobresa i risc d’exclusió social.

La bretxa de gènere afecta l’emancipació juvenil?

La desigualtat de gènere també afecta l’emancipació per a les dones joves respecte als homes joves, ja que les dones generalment ocupem càrrecs i treballem a sectors feminitzats que tenen menys remuneració econòmica respecte als càrrecs i sectors que ocupen els homes i això incideix de manera directa en la nostra capacitat econòmica disponible per poder-nos emancipar.

L'enterrament de la nostra generació

L'accés a un habitatge digne i assequible és, una necessitat que totes i cadascuna de nosaltres tenim dret a assolir. Si bé és cert que l'accés a un habitatge digne sempre ha estat una reivindicació del jovent de classe treballadora, actualment les joves ens trobem davant d'una situació que podríem qualificar de dramàtica.

Aquest model productiu està matant els nostres projectes de vida. És per això que el dijous 22 d'abril volem convidar-te a l'enterrament de la nostra generació. El farem de manera simultània a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona i volem convidar-te a participar.

Si estàs interessada a venir o vols més informació, deixa'ns les teves dades en aquest formulari i ens posarem en contacte amb tu per explicar-te tots els detalls: https://avalot.cat/enterrament/

Descarrega’t la guia jove de supervivència al món laboral

Aquí podràs trobar el necessari per moure’t al món laboral. Tot el que necessites saber!
  • dd/mm/aaaa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

❗QUÈ PUC FER SI TINC DUBTES SOBRE LA QUITANÇA?

💡La quitança o "finiquito" és el document de liquidació on es reflecteixen els conceptes que queden pendents.
🤔Alguna vegada no has estat d’acord amb la quitança?
T’expliquem que fer en aquests casos!👇
Obrim fil!🧵
#FAQSlaborals

🔴7 d’Octubre, Dia Mundial del Treball Digne.✊

👉La UGT ens mobilitzem sota el lema “Justícia Salarial” a les 12h, davant de Foment del Treball a Barcelona, i a la resta de territoris‼️👇
#Salarioconflicte

ℹ️ https://www.ugt.cat/7-doctubre-dia-mundial-del-treball-digne-la-ugt-ens-mobilitzem-sota-el-lema-justicia-salarial/

🕘És freqüent que l’empresa ens demani fer més hores de les establertes a la nostra jornada.
👀És important no confondre les hores complementàries amb les extraordinàries.

T'expliquem el que has de saber de les hores complementàries!👉https://avalot.cat/hores-complementaries/

🤱 La prestació per risc durant la lactància és una prestació econòmica que pretén protegir la treballadora (i la criatura) davant una situació de risc en la realització de la seva feina.

👀 T’expliquem el que has de saber sobre aquesta prestació!👉 https://avalot.cat/prestacio-risc-lactancia/

Load More...

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram