Per què és important el sindicalisme?

Com a joves, és important el sindicalisme per seguir lluitant pels nostres drets i els de tota la classe treballadora. Cal reivindicar la creació d’ocupació de qualitat i estable per a poder desenvolupar amb garanties els projectes personals i de vida.

Què és un sindicat?

El moviment sindical o sindicalisme de classe és el moviment organitzat de les treballadores que s‘organitzen a través del sindicat per a aconseguir millores comunes. Així mateix, les millores poden ser: la defensa del treball, les condicions laborals i les condicions materials per gaudir d’una vida digna.

La defensa dels drets de la classe treballadora sempre ha estat una lluita constant que ha esdevingut una carrera d’obstacles. Així doncs, hem d'enfrontant-nos a totes les formes d’opressió capitalista. Les lluites obreres des del segle XIX s’han organitzat en benefici de totes amb l’objectiu de frenar els avenços del capitalisme en contra dels drets de la classe treballadora.

Per què és important el sindicalisme de classe?

La darrera reforma laboral ha significat un canvi positiu per a les treballadores, derogant alguns aspectes que havien implementat les reformes del PP i del PSOE de 2008 i 2010. Aquestes anteriors reformes havien provocat un augment de la precarietat laboral facilitant acomiadaments, establint uns períodes de prova excessius o facilitant la modificació unilateral dels convenis col·lectius. S’ha de continuar lluitant per recuperar tots els drets i continuar avançant en la lluita dels drets per a tota la classe treballadora.

La situació del jovent a Catalunya

La situació actual de les joves a Catalunya és dramàtica. Som la generació enterrada: la generació més ben preparada de la història i la primera que viu pitjor que les seves progenitores. Les conseqüències de la pandèmia en l’àmbit econòmic, social i laboral han estat devastadores. Però especialment a afectat a les joves.

Les joves patim:

  • El doble d’atur que la població general.
  • Només 1 de cada 10 joves rep una prestació o subsidi quan es troba a l’atur. Quedant al marge de beneficiar-se d’ajuts com l’ingrés mínim vital (IMV) o la renda garantida de ciutadania.
  • La taxa de temporalitat juvenil triplica la taxa de temporalitat general.
  • A Catalunya, 4 de cada 10 joves estan sobrequalificades per a la feina que fan.
  • Les joves cobrem un 36.8% menys que la població adulta.
  • Només el 18,6% de les joves catalanes poden marxar de casa
  • Les dones joves som el col·lectiu que més patim violència masclista (el 39,4% de les dones joves catalanes d’entre 16 i 29 anys) i afectacions a la salut mental

Amb tot aquest panorama no podem resignar-nos a ser la generació sense futur. Som la generació més afectada per les crisis econòmiques, tant la del 2008 com la de la COVID-19.

La pandèmia va afectar molt negativament el jovent, ja que la destrucció d'ocupació ha afectat majoritàriament les persones amb contractes temporals que en la gran majoria som les joves. 

Per això, necessitem mesures que ataquin el moll de l’os i vagin al centre dels problemes (que són estructurals). Així doncs, s'ha de poder oferir una solució de qualitat que permeti a les joves establir el seu projecte de vida en condicions dignes, de qualitat i perdurables. 

Per això, és molt necessari que com a joves ens organitzem i lluitem contra els abusos del sistema capitalista per a revertir la situació i assegurar unes condicions materials de vida dignes. 

Què reivindiquem?

Des de l’Avalot, com a sindicat juvenil, seguirem treballant per ajudar a les joves a estar informades sobre els seus drets laborals, tot dotant-les d’eines per aconseguir una consciència laboral i unes competències que les apoderin davant l’explotació laboral.

S’ha demostrat que la classe obrera organitzada i el sindicalisme és l’única eina útil per a defensar els nostres drets. El capitalisme ens vols soles, febles i vulnerables, però ens trobarà organitzades, fortes i lluitadores.

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram