Resum IX Trobada Anual + Assemblea de Gestió 2018

Assemblea

El darrer cap de setmana vam celebrar a Cabrera de Mar la IX Trobada Anual de l’Avalot. Enguany, de manera excepcional, vam fer-la conjuntament amb l’Assemblea de Gestió que va tenir lloc el divendres a la tarda.

L'Elena Ferrero, Portaveu Nacional de l'organització, va presentar l’Informe de Gestió de 2017, on es va fer un repàs de tot el que l’Avalot ha fet el darrer any: totes les activitats on ha participat, els projectes d’assessorament, les relacions amb institucions i entitats i la repercussió als mitjans de comunicació i altres. Les afiliades van valorar positivament l’activitat i van aprovar l’Informe per unanimitat. De la mateixa manera també van ser aprovats l’Informe econòmic del curs passat i les Línies d’Actuació previstes per 2018.

Vam tancar l’Assemblea de Gestió amb la lectura de les dues resolucions proposades a votació. Una sobre l’escola catalana i una altra sobre emancipació juvenil i habitatges. Ambdues es van aprovar també per unanimitat.

El dissabte vam començar d’hora la jornada de formació, amb quatre taules rodones com a protagonistes.

Trobada

La primera va ser a càrrec de Adrià Expósito, responsable del sector energètic de la FICA, que ens va parlar de medi ambient i va obrir un debat on van sorgir diversos temes, la transició energètica entre d’altres. Totes les presents varem estar d’acord en el fet de que hi ha una necessitat imperativa de frenar el canvi climàtic i prendre mesures al respecte. Tot i que aquestes mesures haurien d’arribar, la sensació és que no arrenquem mai, principalment perquè un canvi a les energies renovables va en contra dels interessos de les grans corporacions i lluitar contra elles des del individualisme és complicat. Les mesures al respecte han de començar des de l’escola, on seria recomanable variar el programa educatiu i incloure la problemàtica mediambiental per conscienciar a les noves generacions.

La segona taula portava el títol de “La tecnologia a les empreses”, on va intervenir el responsable de zona de la L11 del Metro de Barcelona, que ens va presentar el projecte de la L9. Aquesta es va idear per connectar cinc municipis (Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià del Besòs, Barcelona i El Prat), a més de descarregar el volum de persones que va en les línies convencionals. Com és previsible, aquesta connexió suposà mols reptes tecnològics, donades les particularitats de la geologia barcelonina i la densitat de població. Les assistents van mostrar molt interès en saber com aquest nou model de Metro afecta al model de treball i l’Isaac Gonzalvez ens va explicar que s’ha dissenyat un lloc de feina molt més tècnic al qual es proporciona formació continua i competències tècniques i transversals, tals com l’autocontrol, la presa de decisions, el treball en equip, l’autonomia, la gestió del temps... El procés tècnic cobra molta més importància i s’ha evolucionat cap a la professionalització del treball on la formació continua és imprescindible.

Taula 4. Els moviments socials al Sindicat

Pel que fa a la tercera taula, aquesta va ser a càrrec de tres representants de la Federació de Serveis Públics (FeSP): en Xavier Borrajo, en Josep Mª Gebellí i en Jaume Adrover, que van preparar una xerrada sobre el treball del futur. La primera part va ser principalment normativa i la segona va estar encaminada a les noves tecnologies i els seus efectes sobre la prevenció de riscos laborals, perquè tot i que en principi aquestes no semblin tan perilloses, tenen els seus riscos i tots els sectors s’hauran d’adaptar per incorporar noves tècniques de prevenció de riscos laborals. En aquest apartat vam parlar del dany que comporta el tecnoestrès, que vindria a ser una psicopatologia que afecta als usuaris de les noves tecnologies, manifestat en forma d’estrès i ansietat en aquelles que les utilitzem de manera molt continuada. Les noves tecnologies també fan però que aconseguim plantejar-nos possibilitats com el teletreball, que tenen punts positius a nivell d’economia del temps i reducció d’impacte ambiental, però que també precisen d’eines de control per protegir els drets bàsics de les treballadores i que no es converteixi en una forma d’explotació laboral.

Per últim, la quarta taula la va protagonitzar el Diosdado Toledano, Portaveu de la Comissió de la Renda Garantida Ciutadana, que ens va explicar el cas d’aquesta com un model d’èxit dels moviments socials amb implicació sindical.

La cloenda de la Trobada va ser diumenge, on vam comptar amb la presència d'en Camil Ros, Secretari General de la UGT de Catalunya, que ens va dedicar unes paraules encoratjadores a les joves del sindicat. Al següent vídeo està recollit el final de la seva intervenció:

Des d'aquí volem agrair a totes les que us vau apropar a Cabrera de Mar qualsevol dels tres dies i vau passar el cap de setmana amb nosaltres compartint temps i formació. L'Avalot no seria res sense totes vosaltres! Seguim!

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram