Paralització de l'activitat per risc greu i imminent en estat d'alarma

Des de l’inici de l’estat d’alarma degut a la Covid-19 hem vist com s’ha vist afectada no només la nostra vida personal i relacions interpersonals sinó com també afectava la nostra feina i per tant la nostra economia. 

En què consisteix la paralització de les activitats de risc?

Quan les treballadores estan o poden estar exposades a un risc greu i imminent a causa de la seva feina, l'empresa està obligada a adoptar mesures i en cas de perill greu, imminent i inevitable, la treballadora té dret a interrompre la seva activitat i abandonar immediatament el lloc de treball Art. 21.2 LPRL).

En cas que l'empresa no adopti o no permeti adoptar les mesures necessàries per garantir la seguretat i la salut de les treballadores, les seves representants legals poden acordar, per majoria de les seves membres, la paralització de l'activitat.

Aquest acord ha de ser comunicat immediatament a l'empresa i a l'autoritat laboral.   Macintosh HD:Users:Cristina:Desktop:Captura de Pantalla 2020-04-15 a la(s) 1.07.14 p. m..png

Què es considera un risc laboral greu i imminent?

Segons la normativa, una situació de risc greu i imminent és aquella que és probable racionalment que es materialitzi en un futur immediat, amb la possibilitat de suposar un dany greu per a la salut de les treballadores.

Això implica que s'han de donar tres requisits de manera simultània:

 • Certesa que es produirà un dany.
 • Gravetat del dany.
 • Immediatesa de la situació de risc.

La immediatesa es refereix a l'exposició a la situació de risc, no a l'aparició del dany. Encara quan els danys no es manifestin de manera immediata (per exemple exposició a substàncies cancerígenes), pot considerar-se com una situació de risc greu i imminent

Pot aturar l’activitat una treballadora que no sigui Delegada de Prevenció ni membre del Comitè?

Té dret a fer-ho quan quan l'activitat comporti un risc greu i imminent per a la seva vida o la seva salut (Art. 21.2 LPRL).

No es podran demanar responsabilitats legals e les treballadores per la paralització de l’activitat, però és cert que algunes accions poden comportar represàlies empresarials si les treballadores no compten amb la protecció legal de ser representades. El més aconsellable és decidir-ho de manera conjunta amb la resta de treballadores, representants sindicals i delegades de prevenció.

D’aquí la importància de disposar d’un bon servei de Representació sindical a l’empresa. Macintosh HD:Users:Cristina:Desktop:Captura de Pantalla 2020-04-15 a la(s) 1.07.14 p. m..png

Per què és important paralitzar les activitats laborals de risc per a les treballadores durant l'estat d'alarma?

1.- Perquè el més important és la salut i la vida de les persones i, si l'empresa no disposa de material d'EPIs i mesures de prevenció adients, la posem en risc.

3.- La pandèmia de la COVID19 a més de la nostra vida, també posa en risc el col·lapse del sistema de sanitat pública.

3.- Perquè assegura la renda a les persones afectades per la inactivitat laboral. 

4.- Perquè dota de liquiditat al sistema productiu, és a dir la prestació d'atur ERTO són diners que invertim en la nostra pròpia economia (compra de productes sanitaris, alimentàris, etc.)

Més informació sobre la gestió de la prevenció de riscos laborals.

Quines mesures s'han pres per frenar la propagació de la Covid-19 i protegir els llocs de treball:

 • El passat 30 de març fins al 9 d'abril (tots dos inclosos), es va dotar d’un permís retribuït recuperable per a les persones treballadores.
 • Mesures de prestació d’atur per ERTO (de força major o motius econòmics i organitzatius). 
 • Protecció de contractes temporals, indefinits davant possibles acomiadaments i finalitzacions de contracte,  aprofitats per l’empresari justificats per motius de la Covid-19.
 • Fomentar el teletreball i la conciliació familiar.

Tot i això, creiem que aquestes mesures són suficients?

Considerem que no són suficients:

 • Els buits legals per acomiadar a la treballadora amb un motiu emmascarat que no sigui per la Covid 19 és, malauradament freqüent.
 • La dificultat a l’hora de tramitar la prestació d’atur per ERTO deguda a l’alta demanda de treballadores que es troben afectades. 
 • La mala praxi per part d’algunes empreses que aprofitant la situació de crisis, obliguen a agafar vacances, no conciliar la vida de les treballadores amb la laboral, etc.
 • Els serveis  considerats essencials (hospitals, residències, farmàcies, supermercats, etc.) treballen en situacions moltes vegades precàries per la falta d’EPIS i equipaments de protecció. 

Si tens qualsevol dubte laboral, posa't en contacte amb nosaltres!

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
 • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram