La cessió il·legal de treballadores

La cessió il·legal de treballadores està regulada a l’article 43.1 de l’Estatut de les Treballadores quan estableix que “La contractació de treballadors per cedir-los temporalment a una altra empresa només es pot fer a través d’empreses de treball temporal autoritzades degudament en els termes que s’estableixin legalment”.

Què és la cessió il·legal de treballadores?

Com a norma general, les treballadores treballem directament per una empresa amb la qual signem un contracte que dóna lloc a l’existència de la relació laboral. De vegades, però, les treballadores passem a formar part d’una altra empresa de manera il·legal quan es produeix una cessió il·legal de treballadores entre empreses.

Quan es produeix la cessió il·legal de treballadores?

Es produirà quan es compleixin alguna de les situacions següents:

  • El contracte entre les dues empreses només sigui per posar a disposició les treballadores.
  • L’empresa que cedeix les treballadores no tingui cap mena d’activitat ni organització pròpia estable o l’empresa no compti amb els mitjans necessaris per a desenvolupar l’activitat empresarial.
  • L’empresa que cedeix les treballadores no exerceixi les funcions pròpies de la direcció i control de l’activitat laboral establertes a l’article 20 de l’Estatut de les Treballadores.

És a dir, que es produeix una cessió il·legal de treballadores quan qui exerceix veritablement les funcions de l’empresa, no és l’empresa aparent (empresa A), sinó que és l’empresa B. 

En quins casos la cessió de treballadores és legal?

En el cas de les ETT (empreses de treball temporal) són les úniques que poden cedir directament treballadores a altres empreses.

Què passa si es produeix?

En cas que es comprovi que s’ha produït una cessió il·legal de treballadores es produiran les conseqüències següents:

  • La treballadora podrà escollir la seva condició d’indefinida en les dues empreses amb l’antiguitat comptabilitzada des de l’inici de la cessió il·legal. Perquè es produeixin aquests efectes, la reclamació s’ha de fer mentre duri la cessió entre les dues empreses.
  • Si la treballadora havia signat un contracte temporal i es reconeix judicialment la cessió il·legal de treballadores, el contracte es convertirà en indefinit.
  • Si es produeix un acomiadament, la treballadora podrà demandar a ambdues empreses per haver comès una cessió il·legal de treballadores. Això suposa una infracció molt greu establerta a l‘article 8 de la Llei sobre Infraccions i Sancions en l’Ordre Social.
GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram