Els teus drets no es rebaixen! | Rebaixes d'estiu

Durant les rebaixes d’estiu, la defensa dels drets laborals continua

L’estiu és sinònim de temporada de rebaixes. És el moment de l’any on les vendes es tripliquen i les treballadores han de donar el 200% per assumir l’increment de càrrega de feina per abastir la temporada. 

La característica del sector i d’aquesta temporada és que són contractes temporals, en molts casos d’una setmana o per dies. Això comporta que les xifres de contractació durant l’estiu no signifiquin que hi ha una creació real d’ocupació perquè responen a una estacionalitat molt concreta.

També, sabem que és un sector molt feminitzat (el 70% de les treballadores són dones), precaritzat (amb salaris baixos) i condicions laborals precàries.

És important recordar que la temporada de rebaixes no pot afectar les condicions laborals de les treballadores en cap cas. 

Què has de tenir en compte?

Com a treballadores del sector del comerç i en temporada de rebaixes has de tenir en compte i vigilar que no es vulnerin els teus drets laborals:

  • S’ha de respectar el temps de descans durant la jornada: com a regla general, l’article 34.4 de l’Estatut de les Treballadores (ET) estableix que quan la jornada continuada sigui superior a les 6 hores s’ha de gaudir d’un descans no inferior als 15 minuts i que aquest temps serà considerat temps de treball efectiu si així ho estableix el conveni col·lectiu d’aplicació o sigui pactat al contracte de treball.
  • Tenir el contracte per escrit (art. 8 ET): és obligatori si el contracte és superior a 4 setmanes. Si és un contracte per obra i servei determinat (que és un dels tipus de contracte més utilitzat en temporada de rebaixes) sempre ha de ser per escrit amb independència de la seva durada.
  • S’ha de registrar la jornada: és important que es registrin les hores extres i que es paguin a la nòmina i no en efectiu sense declarar-les. El sector del comerç i més en temporada de rebaixes és un dels sectors on les persones menors d’edat treballen. Per això és important que si ets menors tinguis en compte que no pots fer hores extres ni treball nocturn.
  • És important que consultis el teu conveni col·lectiu per saber com es compensen els dies festius treballats. 
  • Informa’t de quin és el període de prova que hauràs de superar.

Què fem des de l'Avalot?

Des d’Avalot seguim denunciant la precarietat de les condicions de treball del sector del comerç any rere any.

També, entenem que el coneixement dels drets laborals és clau per a la seva defensa. Per això, hem publicat una “Guia laboral” on es recull tota la informació bàsica laboral que és important conèixer. Pots descarregar-la al banner que t'apareix al costat o al final d'aquesta entrada!

Sempre hem estat i estarem al costat de les treballadores que necessitin suport en la denúncia de qualsevol situació de vulneració laboral. 

Per això, si tens qualsevol dubte, sobre la teva situació laboral, pots contactar-nos a: bustia.avalot@catalunya.ugt.org i et resoldrem tots els teus dubtes!

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram