El dret a vaga: tot el que has de saber!

Les treballadores per poder defensar i reivindicar els nostres drets tenim, entre d’altres, reconegut el dret a vaga, per fer pressió i aconseguir els nostres objectius davant dels abusos de l’empresa i de la patronal.

Què és el dret a vaga?

El dret a vaga és un dret fonamental que es reconeix a les treballadores per a la defensa dels seus interessos. Com a dret fonamental seran nuls els pactes establerts en els contractes laborals o convenis col·lectius que continguin clàusules de renúncia o qualsevol altra restricció. 

On està regulat?

El dret a vaga està reconegut a l’article 28 de la Constitució Espanyola i regulat en l’article 4 de l’Estatut de les Treballadores

L’empresa em pot prohibir exercir el dret a vaga?

No. L’empresa no pot negar l’exercici d’un dret fonamental. Els límits de l’exercici del dret a vaga són els establerts al Reial Decret 17/1977, de 4 de marzo, sobre relaciones de trabajo

He d’avisar l’empresa que faig vaga?

Pots abandonar el teu lloc de feina per a participar en una vaga sense previ avís a l’empresa en exercici del teu dret individual a fer vaga. Qualsevol sanció que això pugui comportar-te serà nul·la.

I si l’empresa m’ho pregunta?

No existeix cap obligació legal de respondre. Hem de tenir en compte que  l’empresa consulti prèviament a la seva plantilla si la secundarà pot ser pres com un intent de coacció contra el dret de fer-la.

El dia de vaga se’m descomptarà de la nòmina?

Sí. Durant la vaga el contracte laboral se suspèn. Aquell dia no es cobra ni es cotitza a la Seguretat Social. En cap cas, la vaga extingeix el contracte laboral.

En concepte de dia de vaga es descomptarà el següent: 

  • El salari corresponent al dia (engloba el salari base i els complements salarials).
  • La part proporcional de les pagues extraordinàries generada al dia de vaga. 
  • La part proporcional corresponent al descans setmanal.
  • Si escau, es descomptarà la part proporcional de participació en beneficis i determinats plusos, com el de disponibilitat d’acord amb el que estableixi el conveni col·lectiu aplicable.

Està expressament prohibit per l'Estatut de les Treballadores descomptar la part proporcional de les vacances o reduir-ne els dies. El Tribunal Constitucional i el Tribunal Suprem han determinat que la vaga legal no restringeix el dret íntegre a les vacances ni la seva retribució.

Què passa si l’empresa em descompta el dia de vaga indegudament?

En cas que l’empresa et descompti indegudament quantitats que no siguin les legalment previstes, pots reclamar interposant una demanda de reclamació de quantitat. S’ha de presentar la papereta de conciliació i sempre s’ha de fer de manera individual.

Què passa si durant la vaga estic de baixa?

Si et trobes de baixa i no ho comuniques, s’entendrà que no la secundes. En cas contrari, hauràs de notificar-ho a l’empresa. En aquest cas es procedirà al descompte en la nòmina.

En relació amb el càlcul de les prestacions per Incapacitat Temporal (IT) no es tindran en compte els dies de vaga (ja que durant els dies que duri no cobres ni cotitzes), però sí que es computaran els dies per a tenir dret al mateix.

Afecten els dies de vaga a la meva antiguitat en l’empresa?

En cap cas la vaga afecta l’antiguitat.

I cotitzo a la Seguretat Social?

No. Durant la vaga el contracte laboral se suspèn i desapareix l’obligació de pagar el salari i cotitzar a la Seguretat Social. Et trobaràs en una situació assimilada d’alta reconeguda a l’article 46.1 de l’Estatut de les Treballadores.

Si vols més informació sobre el dret a vaga o qualsevol altre tema laboral, no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres a través de la Bústia Precària o el nostre correu electrònic: bustia.avalot@catalunya.ugt.org.

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
LA VULL
GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram