El balanç sobre la situació de les dones al mercat de treball és preocupant. Tot i que la presència femenina en l’àmbit productiu ha augmentat al llarg dels darrers anys, les desigualtats respecte als homes no desapareixen sinó que persisteixen en forma de segregació laboral, temporalitat, parcialitat i bretxa salarial.
La Covid-19 amplia la bretxa salarial de les dones al mercat de treball. Un dels motius principals és l’impacte que ha tingut la pandèmia a sectors altament feminitzats, com són el turisme, l'hosteleria, feines de la llar i sector sanitari on es concentra més del 50% de la contractació en dones.
Els homes presenten una evolució més favorable en el mercat de treball. L’ocupació masculina creix amb més intensitat que la femenina (+3,8% davant del +2,1%), així com el nombre d’hores treballades per la població ocupada (+19,8% en homes enfront del +11,5% de les dones).
Entre les dones l’increment d’ocupació és majoritàriament a temps parcial (el 88% de l’increment d’ocupació femenina).
L’afectació de les mesures restrictives per fer front a la pandèmia de la COVID-19 estan tenint un abast diferent per sectors d’activitat. L’impacte d’aquestes mesures afecta més a les dones, donades les diferents distribucions d’ambdós sexes en l’estructura ocupacional (fruit de l’anomenada segregació horitzontal).
L'impacte dels ERTO és més alt entre les dones durant tots els mesos de la pandèmia. Les últimes dades del setembre confirmen la tendència, tot i que les diferències són actualment menys accentuades.
L'atur és més alt entre les dones que entre els homes. A més, respecte de les característiques de l’atur registrat, les dones tenim més presència en l’atur de llarga durada que els homes (43,5% i 33,4%, respectivament).