Dia mundial de les persones refugiades

El món encara no és un espai segur per a les persones refugiades!

L'any 2001 les Nacions Unides van declarar el 20 de juny com el Dia Mundial de les persones refugiades.

L'assenyalament d'aquesta data com a dia mundial té l'objectiu de reconèixer les situacions dramàtiques que viuen milions de persones al món que esdevenen persones refugiades, apàtrides, desplaçades internes i sol·licitants d'asil.

Moltes persones es veuen obligades a deixar casa seva per fugir de les guerres, dels  conflictes armats, de la violència, de la fam, de la persecució LGTBI, etc. i desplaçar-se a altres països vivint situacions límit que marquen les seves vides en molts aspectes.

Quantes persones refugiades hi ha al món?

Segons ACNUR (Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats) s’estima que 70,8 milions de persones s'han vist obligades a fugir de casa seva, de les quals 25,9 milions són persones menors de 18 anys.

La xifra d’ACNUR és alarmant i més si la visualitzem de la següent manera: “cada 2 segons una persona al món es veu obligada a desplaçar-se per fugir dels conflictes, la violència o la persecució”.

La regulació del dret al refugi

El dret al refugi està recollit a l'article 14 de la Declaració Universal dels Drets Humans. El precepte estableix que: "En cas de persecució, tota persona té dret a cercar asil en altres països i a beneficiar-se'n. Aquest dret no podrà ser invocat contra una persecució veritablement originada per delictes comuns o per actes oposats als objectius i principis de les Nacions Unides".

Així doncs, la protecció de les persones refugiades - que viuen situacions dramàtiques - és obligació de tots els països i els seus governs. Per això, hem d'estar ben alerta i exigir la seva defensa per garantir la seguretat i la vida de les persones refugiades. 

La defensa de la dignitat humana de les persones refugiades no es pot deixar de banda. 

Poder viure en llibertat hauria d'estar assegurat per a tothom, ja que en aplicació de l'article 1 de la Declaració Universal dels Drets Humans: “Tots els éssers humans neixen lliures i iguals en dignitat i en drets" i per tant, a les persones refugiades també se'ls hi hauria de garantir.

El nostre posicionament

Des d’Avalot entenem que el dret al refugi és un dret humà bàsic i universal, i com a tal els governs tenen l’obligació de garantir-lo.

Com a associació sindical juvenil que defensa els drets humans de totes les persones entenem que cal obrir espais de debat, de participació i de reflexió per tal que torni a ser un tema prioritari i estigui present a les agendes polítiques. 

Tanmateix, encoratgem que la ciutadania prengui consciència que aquest dret - massa sovint vulnerat- s’ha de seguir defensant. 

Fa falta una veritable aposta per convertir les ciutats i comunitats autònomes en espais d’acollida i on les persones refugiades puguin desenvolupar amb llibertat i dignitat el seu projecte vital lluny de la violència de la qual fugen.

Des d’Avalot lluitarem perquè totes les administracions tinguin com a veritable prioritat garantir el dret al refugi per a totes les persones.

Refugees Welcome!

Has visitat el nostre blog? Pots trobar molta informació útil sobre el món laboral i molt contingut social!

Descarrega’t la guia jove de supervivència al món laboral

Aquí podràs trobar el necessari per moure’t al món laboral. Tot el que necessites saber!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

Contra la sinistralitat laboral, més recursos a Inspecció de Treball i més obligacions a les empreses amb la llei de riscos laborals.

Parlem amb @nuriagilgado, responsable de Política Sindical @ugtcatalunya, i amb @Moni_CCOO responsable de @ccoosalutlab https://diaritreball.cat/2022-i-segueix-morint-gent-a-la-feina-i-segueix-sense-abordar-se-la-sinistralitat-laboral/

⚠️ Durant molt de temps s'ha fet ús de les empreses multiserveis per abaratir costos empresarials a través de la retallada de condicions laborals ✂️

⁉️ Saps com la reforma laboral pretén canviar aquesta cultura de la precarietat? 👉 https://avalot.cat/empreses-multiserveis-reforma-laboral/

#reformalaboral

🚨 La sobreutilització del contracte d'obra i servei l'han convertit en una peça clau de la temporalitat i la precarietat laboral en els últims temps.

🧐Saps que partir del 30 de març ja no es podran subscriure més contractes d'obra i servei? 👉 https://avalot.cat/contracte-obra-i-servei-reforma-laboral/

🖊️"Actualment, un dels perills més grans per a la governança democràtica [...] és la manipulació originada per les fakenews en les xarxes socials i en alguns mitjans de comunicació".

Sobre la manipulació a través de les imatges i les paraules https://elobrero.es/opinion/81409-la-manipulacion-de-las-imagenes.html @David_Lerin

🧐Estàs familiaritzada amb el concepte de la ultraactivitat? Saps què implica? 👉

📢Amb la nova reforma laboral, l'empresa ha de respectar les condicions establertes en el conveni col·lectiu encara que aquest arribi a la seva data de venciment! 👉https://avalot.cat/ultraactivitat-reforma-laboral/

Load More...

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram