Dia Internacional de la Visibilitat Trans

Avui divendres 31 de març se celebra el Dia Internacional de la Visibilitat Trans per sensibilitzar sobre les discriminacions que pateixen les persones trans. El dia de la visibilitat trans se celebra des de 2009 i va ser impulsat per l’activista trans estatunidenca Rachel Crandall.

Reivindicació en positiu i visibilitat trans

El Dia Internacional de la Visibilitat Trans és una forma de celebració de la comunitat trans, en tota la seva diversitat, posant l’èmfasi en els aspectes positius de ser trans i no pas, en els negatius com s’acostumava a fer abans tot i que també és un dia de reivindicació.

Antigament, aquest dia s’anomenava Dia de la Memòria Trans per commemorar les persones trans assassinades per la transfòbia (i que cal seguir visibilitzant).

La realitat de les persones trans 

Les persones trans continuem patint una violència estructural pel fet de ser-ho. Enguany, amb l’aprovació de la Llei Trans i LGTBI s’ha fet un primer pas històric en la conquesta de drets fonamentals que ha sigut el resultat de la mobilització social incansable durant molt de temps i que suposa una reparació històrica per la comunitat trans i per a la igualtat real i efectiva de les persones trans i per a la garantia dels drets de les persones LGTBIQ+.

El mercat de treball i les persones trans

L'àmbit laboral és un espai de violència per a la gran majoria de les persones trans. Les dificultats a les quals hem de fer front tenen a veure amb la discriminació i la transfòbia social i amb els estigmes i estereotips encara presents en l’imaginari social.

Segons l’enquesta de la European Union Agency for Fundamental Rights (FRA, 2014) en l’àmbit europeu assenyalava que un 37% de les persones declaraven haver patit discriminació pel fet de ser trans en el procés de recerca de feina, i un 27% havien estat discriminades durant l’any anterior a la publicació de l’enquesta. 

I el gènere també hi incideix de manera clara perquè les dones trans tenim més dificultat per trobar feina que els homes trans. Perquè som les que, generalment, tenim més dificultats per passar desapercebudes socialment (cispassing), perquè la modificació corporal d’home a dona és més complexa que la de dona a home.

La Llei Trans i LGTBI imposa l’obligació de creació de plans específics per millorar l’ocupabilitat, i s'inclou a les persones trans en l'elaboració dels plans d'igualtat i no discriminació. Les empreses de més de 50 treballadoris hauran de tenir plans d’igualtat LGTBI. 

El nostre posicionament

Avui, Dia Internacional de la Visibilitat Trans i cada dia, cal seguir reivindicant i defensant els drets de les persones trans i fer un cordó vermell contra els discursos d’odi i les agressions transfòbiques, també els missatges d’odi que provenen de determinats sectors del moviment feminista.

Per això, cal seguir treballant per assolir la plena igualtat efectiva per a tothom i una societat més justa, igualitària i interseccional.

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram