Declaració de la renda i ERTO: saps com t'afecta?

Si t’has vist afectada per un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) és important que tinguis en compte com aquesta situació et pot afectar de cara a la declaració de la renda corresponent a l’any 2020.

Estic obligada a presentar la declaració de la renda si he estat en ERTO?

Totes les treballadores que hagin estat en ERTO durant l'any 2020 tindran almenys dos pagadors a efectes de tributació: l'empresa i el SEPE.

La prestació percebuda durant l’ERTO té la consideració de rendiments del treball i per tant, s’ha de declarar. 

Si en total, entre els salaris i la prestació per desocupació, has percebut 14.000 euros o més, estàs obligada a presentar la declaració de la renda.

Per presentar la declaració de la renda si has estat o estàs en ERTO, entra a la seu electrònica de l'Agència Tributària.

Què implica tenir dos pagadors?

En tenir dos pagadors, el límit que ens obliga a presentar la declaració de la renda és més baix (14.000€).

En el cas d'un únic pagador, la treballadora només està obligada a presentar la declaració de la renda si els seus ingressos anuals han superat els 22.000€.

Quan existeixen dos pagadors, cadascun d'ells aplica les retencions com si fos l'únic pagador de l'any, sense tenir en compte els ingressos provinents d'altres pagadors, i per tant, aplica un percentatge de retenció menor.

Totes les persones amb dos pagadors han de presentar la declaració de la renda?

En cas que hagis tingut dos pagadors i hagis cobrat més de 14.000 euros, estàs obligada a presentar la declaració de la renda només en el cas que el segon pagador (el SEPE en el cas dels ERTO) hagi abonat almenys 1500 euros d'aquest total de 14.000.

Per tant, no tothom que hagi tingut dos pagadors haurà de presentar la declaració, cal verificar les quanties percebudes en cada cas.

Quina retenció d’IRPF té la prestació per desocupació de l’ERTO?

La retenció que aplica el SEPE a la prestació percebuda per ERTO és la mínima (el 2%) o inexistent. Per això cal tenir en compte que a la declaració de la renda pot sortir a pagar per tal de compensar la retenció mínima o inexistent de la prestació de l’ERTO.

Hauré de pagar més per haver estat en ERTO?

No. Has de tenir en compte que la tributació és la mateixa i ve definida pels ingressos totals de la contribuent, sense importar el nombre de pagadors que s'hagin tingut. S'aplica igual tributació per a les rendes iguals de treballadores en iguals condicions personals i familiars.

Important: La no obligació de presentació de la declaració no suposa en cap cas una exempció fiscal dels ingressos obtinguts, sinó que aquests s'hauran contribuït ja amb les retencions corresponents al llarg de l'any.

Què passa si he cobrat malament els imports del SEPE?

La pandèmia i la situació excepcional que vivim ha donat peu a molts errors i cobraments indeguts en els ERTO i les prestacions per desocupació. Si el SEPE ens ha pagat més del que ens correspon, has de saber que aquestes prestacions tributen en IRPF. Hi ha diferents escenaris:

  1. Si has retornat aquests cobraments indeguts durant el 2020, les teves dades fiscals són correctes i no has de fer res més.
  2. Si encara no has retornat el cobrament indegut o ho has fet durant els mesos de 2021, és possible que hagis de modificar l'esborrany de la declaració per a reflectir les quantitats reals.
  3. Si el SEPE encara no t'ha reclamat aquests diners, hauràs de fer la declaració i, quan el SEPE et reclami l'import del cobrament indegut, demanar una rectificació de la declaració i, si escau, recuperar les quanties tributades de més.

Em passarà el mateix l'any 2021 si segueixo en ERTO?

Si segueixes en ERTO i vols evitar la mateixa situació en la propera declaració de la renda, pots sol·licitar al SEPE que t'apliqui un percentatge més alt de retenció, per tal d'ajustar la tributació global.

Si estàs en un ERTO de reducció de jornada o tornaràs a la teva empresa durant aquest any un cop finalitzat l'ERTO, també pots valorar l'opció de demanar a la teva empresa d'apujar la retenció en l'IRPF de la nòmina si prefereixes abonar-lo mes a mes i no directament a la declaració de la renda.

Alguns consells per a la presentació de la declaració de la renda si has estat en ERTO

  • És important que revisis que totes les dades siguin correctes.
  • Comprova que no et faltin conceptes per declarar.
  • Comprova que les dades bancàries i la modalitat de pagament són correctes si la declaració et surt a pagar.
  • Recorda que la quota d'afiliació sindical és una despesa que pots deduir quan realitzis la teva declaració anual de la renda.

Si tens dubtes, pots posar-te en contacte amb nosaltres al formulari o mitjançant el correu electrònic bustia.avalot@catalunya.ugt.org 

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram