Becàries, un col·lectiu sacsejat per la crisi del coronavirus

Pandèmia, coronavirus, estat d'alarma, alerta sanitària, són algunes de les paraules que en tan sols unes setmanes han esdevingut rutinàries i monòtones en el dia a dia. Darrerament els hàbits de gran part dels éssers humans estan sent alterats d'una manera o una altra. Milions de persones han vist afectades les seves vides en tots els àmbits imaginables: laboral, social, econòmic... També, centenars de col·lectius s'han vist afectats per la crisi del coronavirus. Un d'aquests sectors és el de les becàries. Centrem-nos en detall sobre la problemàtica que enfronta un col·lectiu per naturalesa vulnerable i precari.

Diferents escenaris 

Pel que fa a les becàries en formació, aquelles que realitzen pràctiques curriculars en els diversos programes educatius dels diferents estudis, durant la crisi del coronavirus s'obren incògnites que el dia d'avui són difícils de resoldre.

D'una banda, les que havien de començar l'estada a l'empresa en el període d'estat d'alarma és possible que hagin vist posposada aquesta incorporació. Un fet que provocarà, si més no, un allargament dels estudis als estudiants que havien de cursar pràctiques curriculars.

D'altra banda, aquelles que ja han començat la seva estada a les empreses i aquestes han implantat un sistema de teletreball podrien continuar ocupant aquesta plaça en la nova modalitat en línia. Si pel contrari l'empresa es veu obligada a tancar perquè no és un servei essencial, la becàries també haurà de cessar les pràctiques. Aquesta situació farà que, probablement, hagi de veure ampliat el període de pràctiques per poder fer les hores estipulades al conveni.

Finalment, potser la situació més greu serà per aquelles becàries que estan realitzant una beca remunerada. Durant el període d'inactivitat, si l'empresa es veu obligada a tancar, hi ha moltes incògnites sobre si aquest col·lectiu podrà formar part dels Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO). És obvi que si les becàries no reben la seva retribució – ja de per sí precària – la seva situació econòmica es veurà agreujada.

Què exigim 

Són temps convulsos i difícils per a totes. Estem vivint situacions noves i s'han d'anar prenent decisions que mai s'han pres. Tot i això, és important que tothom pugui, en la manera del possible, passar aquesta crisi d'una manera digna. Per això, és important que tots els col·lectius rebin l'escalf i el suport de les institucions durant el coronavirus, també el de les becàries. Són en els moments més difícils on la societat ha de recolzar a les més desafavorides per superar totes plegades aquests moments turbulents.

Des de l’Avalot seguim lluitant per eliminar la precarització del treball que realitzem les becàries i que respon a la lògica capitalista del mercat actual. No podem permetre que les joves de Catalunya, sota la figura de la becària, treballem en unes condicions laborals precàries per afavorir els interessos de les empreses.

És imprescindible que els governs i les administracions ens tinguin en compte. Cal que les becàries ens poguem equiparar a la resta de treballadores, també pel que fa a les mesures extraòrdinaries d’accés a la prestació per desocupació.

Si necessites més informació sobre becàries, pots descarregar el nostre informe FEINA BECÀRIA, FEINA PRECÀRIA

Descarrega’t la guia jove de supervivència al món laboral

Aquí podràs trobar el necessari per moure’t al món laboral. Tot el que necessites saber!
  • dd/mm/aaaa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

❗QUÈ PUC FER SI TINC DUBTES SOBRE LA QUITANÇA?

💡La quitança o "finiquito" és el document de liquidació on es reflecteixen els conceptes que queden pendents.
🤔Alguna vegada no has estat d’acord amb la quitança?
T’expliquem que fer en aquests casos!👇
Obrim fil!🧵
#FAQSlaborals

🔴7 d’Octubre, Dia Mundial del Treball Digne.✊

👉La UGT ens mobilitzem sota el lema “Justícia Salarial” a les 12h, davant de Foment del Treball a Barcelona, i a la resta de territoris‼️👇
#Salarioconflicte

ℹ️ https://www.ugt.cat/7-doctubre-dia-mundial-del-treball-digne-la-ugt-ens-mobilitzem-sota-el-lema-justicia-salarial/

🕘És freqüent que l’empresa ens demani fer més hores de les establertes a la nostra jornada.
👀És important no confondre les hores complementàries amb les extraordinàries.

T'expliquem el que has de saber de les hores complementàries!👉https://avalot.cat/hores-complementaries/

🤱 La prestació per risc durant la lactància és una prestació econòmica que pretén protegir la treballadora (i la criatura) davant una situació de risc en la realització de la seva feina.

👀 T’expliquem el que has de saber sobre aquesta prestació!👉 https://avalot.cat/prestacio-risc-lactancia/

Load More...

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram