Atur juvenil: una realitat insostenible

Què és l’atur juvenil?

L’atur es defineix com la proporció de la població juvenil aturada respecte al total de la població juvenil activa.

Quina és la taxa d’atur juvenil?

Segons l’Enquesta de Població Activa (EPA) la taxa d’atur juvenil de les joves d’entre 16 a 29 anys se situa al voltant del 40% a Catalunya molt per sobre de la mitjana d’atur juvenil d’altres països de la Unió Europea. L'atur juvenil ha augmentat un 45,43% en un any.

Com es contextualitza amb altres dades?

Aquesta dada s’ha d’entendre també en relació amb la taxa de temporalitat juvenil que se situa en el 59,79% (que és més de tres vegades la taxa de temporalitat general) i que les joves hem de destinar el 120% del nostre sou pagar el lloguer, fet que provoca que només el 18,6% de les joves poden emancipar-se a Catalunya, segons dades de l'Observatori Català de la Joventut.

Per tant, tot i ser la generació més ben preparada de la història, també som la primera que viu pitjor que la generació de les seves progenitores.

Com ens afecta a les joves? 

La dificultat per accedir a un treball digne ens afecta de manera directa en l'àmbit professional, però també té un impacte directe en la nostra vida personal. La situació del mercat laboral ens dificulta dur a terme el nostre projecte de vida, ja que ens condemna a la precarietat. 

Recordem que arran de la crisi de la COVID-19 les joves som el col·lectiu més afectat i amb més risc de patir pobresa i risc d’exclusió social.

La bretxa de gènere afecta l’atur juvenil?

La desigualtat de gènere també afecta l’atur de les dones joves, ja que patim una taxa d’atur més elevada en comparació als homes joves. Al 3r trimestre de l’any 2020 la taxa d’atur juvenil de les dones és de 24,4% respecte del 24.2% dels homes joves. A més tal tendència és a l’alça, ja que respecte al trimestre anterior, l‘atur juvenil ha augmentat en un 6,6% i ha afectat més les dones joves que ha significat un augment d’un 14,2% que es tradueix en unes 10.000 dones joves més a l’atur.

L'enterrament de la nostra generació

Des de l'Avalot volem denunciar que el mercat laboral és cada dia més precari i deriva en un bloqueig vital que ens impedeix desenvolupar-nos com a persones. Aquest model productiu està matant els nostres projectes de vida. És per això que el dijous 22 d'abril volem convidar-te a l'enterrament de la nostra generació. El farem de manera simultània a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona i volem convidar-te a participar.

Si estàs interessada en venir o vols més informació, deixa'ns les teves dades en aquest formulari i ens posarem en contacte amb tu per explicar-te tots els detalls: https://avalot.cat/enterrament/

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram