LA PRECARIETAT NO ÉS QÜESTIÓ D’ATZAR

Les joves ens trobem immerses en una situació de crisi: no només per la situació inflacionària i l'encariment del cost de vida, sinó sobretot perquè ens trobem en una situació de crisi d'existència per la perpètua situació d'inestabilitat fruit de la precarietat estructural del sistema capitalista.

No tenim feines estables, mai tenim prou formació i arribar a final de mes tranquil·lament és una odissea. Les conseqüències d'aquesta realitat són múltiples i, entre elles, es troba el fet que l'edat d'emancipació del jovent català és de les més baixes de la Unió Europea i com, alhora, el malestar emocional i els problemes de salut mental es troben generalitzats entre la població juvenil. L'any 2021 un 7,2% de les joves va ser diagnosticada amb depressió severa i a la darrera radiografia sobre salut mental del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) s'afirma que prop d'un 14% de les joves catalanes pateixen algun problema de salut mental. El suïcidi ha estat en els darrers anys la principal causa de mort no natural entre el jovent català; amb un 30,5% d'aquestes defuncions.

Tot i que molts cops queda oblidat, la situació laboral i les condicions de vida són dos els elements claus en el patiment emocional. Les dades ho demostren: l'any 2022 un 15% dels dies de baixes laborals van ser a causa de malalties de salut mental, i la Junta Internacional de Fiscalització d'Estupefaents de les Nacions Unides afirma que Espanya és el principal consumidor d'ansiolítics, amb 11% de la població que els pren diàriament.

Les dades, igualment, poden ser enganyoses i no mostrat la complexitat dels problemes de salut mental en el món laboral, ja que pel fet que moltes persones joves tenen contractes temporals, estan en període de prova o tenen molt poca antiguitat a l'empresa, no sol·liciten la baixa laboral per ansietat o depressió per por a ser acomiadades o no renovades.

En un sistema capitalista i consumista com el que vivim, també hem de tenir en compte l'impacte del model de consum que es troba dirigit a la joventut. És per això que també és important parlar del consumisme en la relació de dependència (física i emocional) cap a substàncies com els estupefaents, les drogues i l'alcohol; l'especulació amb les estafes piramidals de les criptomonedes i els NFT o amb lels jocs d'atzar (en forma de loot boxes al món dels videojocs o els casinos i cases d'apostes). Aquests exemples constitueixen vies d'escapament que acaben sent contraproduents, ja que la probabilitat de guanyar és escassa i, al final, les despeses provocades només fan que sumir-nos més en la situació de precarietat i pobresa.

A tot això cal afegir que la precarietat provoca que les persones joves siguin més propenses a patir accidents laborals, pel fet que les grans exigències pel que fa a la càrrega de treball, la manca de formació especialitzada per part de les empreses, el poc reconeixement de la feina i el patiment per la inestabilitat contractual i salarial són clars riscos psicosocials. Aquesta realitat és també compartida amb altres sectors vulnerables de la nostra societat, com les dones o la població migrada.

Totes aquestes dades no són sinó l'explicació de com el sistema capitalista ens ofega a les joves treballadores. És per això que volem reivindicar que aquesta precarietat no és fruit de l'atzar, sinó que és fruit d'un abús plenament conscient que ataca a les més dèbils per guanyar marge d'empresarial i mantenir aquest sistema d'explotació laboral. Així, les persones de classe treballadora i especialment les joves, dones i migrants en som les principals afectades i ens veiem obligades a lluitar per la nostra simple existència. La solució només passarà per la transformació d'aquesta resignació, cansament i patiment en ganes de canviar la nostra realitat i el sistema en què vivim; així com en organitzar-nos en les associacions juvenils i els sindicats de classe per tal de participar en el canvi social que necessitem.

És per això et cridem a participar amb nosaltres el pròxim dia 7 de maig a les 18:00 hores davant de Foment del Treball per reclamar i reivindicar vides dignes per a la joventut treballadora. Perquè des de l'associacionisme juvenil i la participació democràtica hem de passar a l'ofensiva contra aquest sistema que ens escanya.

NO T'APOSTIS LA SALUT MENTAL!

11111

1Organitzacions convocants:

 • Acció Jove - Joves de CCOO
 • Avalot - Joves de la UGT
 • Eina - Joves de la Intersindical
 • Consell Nacional de la Joventut de Catalunya
 • Consell de la Joventut de Barcelona
 • Associació d’Estudiants Progressistes
 • Front d’Estudiants
 • Jovent Republicà
 • Joventut Comunista de Catalunya
 • Joventut Socialista Unificada de Catalunya
 • Joves Ecosocialistes
GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
 • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram