Rosa Parks

“Per aconseguir el canvi, no has de tenir por de donar el primer pas”

Qui va ser Rosa Parks?

Rosa Parks va ser una activista afroamericana del moviment pels drets civils als Estats Units. Se la coneix mundialment per l’acció d’haver-se negat a cedir el seient a un home blanc a l’autobús desobeint les lleis de segregació racial.

Va néixer el 4 de febrer de 1913 a Alabama.

L’incident a l'autobús

L’1 de desembre de 1955 Rosa Parks estava asseguda a l'autobús. Les lleis racistes determinaven que la part de davant estava reservada per les persones blanques i la part de darrere per a les persones negres i Parks es va asseure a la part del mig de l'autobús que podien utilitzar les persones negres si cap persona blanca volia seure. 

El conductor li va ordenar que cedís el seient a un home blanc que acabava de pujar a l’autobús i s’hi va negar. Tot seguit, el conductor va avisar la policia que la va detenir i posteriorment la van empresonar acusada de desordre i va haver de pagar una multa de 14 dòlars.

En resposta a aquest fet, Martin Luther King Jr. va animar la població afroamericana a dur a terme una acció de boicot consistent en negar-se a utilitzar l’autobús a Montgomery fins que aquesta llei no es derogués i les persones negres poguessin seure a qualsevol seient com les blanques. Aquesta protesta va durar 382 dies.

L’activisme de Rosa Parks

A Rosa Parks se la coneix com una de les precursores pels drets civils, però no va ser l’única. 

Anteriorment a Parks, altres dones afroamericanes van desafiar les lleis segregacionistes. Per exemple, Claudette Colvin va ser empresonada pel mateix fet el 2 de març de 1955, Irene Morgan (10 anys abans que Rosa Parks) o Ida B.Wells (71 anys abans).

Rosa Parks va dedicar tota la seva vida a lluitar contra el racisme. L’any 1950 es va unir al moviment pels drets civils i va treballar com a secretària a l’Associació Nacional pel Progrés de les Persones de Color a Montgomery.

Al llarg de la seva vida va rebre multitud de reconeixements per la seva lluita.

Va morir a Detroit el 24 d’octubre de 2005 a l’edat de 92 anys.

Altres articles que t'interessen:

Marsha P. Johnson

Rita Segato

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
LA VULL
GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram