La indemnització complementària en els acomiadaments improcedents

En determinats casos, la interpretació judicial sobre la indemnització per acomiadament improcedent prevista legalment i en considerar-la insuficient ha permès aplicar una indemnització complementària. A continuació, t’expliquem tots els detalls!

Quina és la indemnització per acomiadament improcedent?

Els acomiadaments improcedents comporten una indemnització de 33 dies per any treballat amb un màxim de 24 mensualitats establerta a l’article 56 de l’Estatut de les treballadores.

Quina és la fonamentació de la indemnització complementària?

No és la primera vegada que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya estableix una indemnització superior a la legal establerta a l’Estatut de les treballadores en aplicació de l’art. 10 del Conveni núm. 158 de la OIT i l’article 24 de la Carta Social Europea.

La justificació del tribunal estableix que quan la indemnització de l’acomiadament és clarament insignificant, no compensa el mal produït a la treballadora per la pèrdua del lloc de treball, ni té efecte dissuasiu per a l'empresa, perquè la decisió d'acomiadar s'ha pres de manera excessiva i injustificada, i per això, pot establir-se una indemnització complementària per a la treballadora.

En quins casos es podria aplicar?

La indemnització complementària superior s’aplica en casos excepcionals en els quals la indemnització per acomiadament pugui resultar inadequada o insuficient si es compleix:

  • Quan sigui notòria i evident la insuficiència de la indemnització.
  • Quan sigui evident l’existència d’una il·legalitat, frau de llei o abús de dret en la decisió empresarial d’extingir el contracte.

És un criteri general?

No. El mateix TSJC ha destacat que no és un criteri general, sinó que hem de tenir en compte les particularitats de cada cas.

Altres articles que t’interessen:

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram