Voluntariat juvenil

Molts cops escoltem la paraula "voluntariat", però què és un voluntariat juvenil i què implica? Quins són els passos a seguir per ser voluntària?

Ser voluntària implica dedicar una part del temps lliure a fer gratuïtament una acció al servei de la comunitat.

Aquesta activitat es concreta dins una entitat o associació i es porta a terme per voluntat pròpia amb l'objectiu de contribuir a la transformació de la societat.

Informació bàsica del voluntariat juvenil

Com a voluntària tenim un seguit de drets i deures: s'han de complir els compromisos acordats amb l'entitat; participar en les activitats de formació necessàries per a la tasca assignada o guardar confidencialitat sobre la informació rebuda. D'una altra banda, la voluntària té dret a rebre suport, informació i formació; a participar activament en l'organització, i a tenir una assegurança contra el risc d'accidents per l'activitat voluntària.

A Catalunya, l'edat mínima per fer voluntariat és als 16 anys. Si ets menor de 18 anys, necessitaràs l'autorització de les tutores legals.

Podem classificar el voluntariat en cinc grans àmbits: social, ambiental cooperació internacional comunitari i cultural.

Passos a seguir per fer un voluntariat juvenil

Un cop tenim aquesta informació sobre què és un voluntariat juvenil, aquests són els passos a seguir per començar a ser voluntària:

Primer, has de pensar per què vols fer voluntariat. Què t'agrada, com et vols implicar, amb qui t'agradaria col·laborar, quant de temps t'hi pots dedicar, vols fer-ho puntualment, només a l'estiu, tot l'any.

Desprès et pots informar sobre quines entitats i/o associacions hi ha per la teva zona i demanar-ne la informació al Servei Català del Voluntariat o preguntar als espais juvenils dels diferents municipis, també pots consultar la borsa jove del voluntariat de la Federació Catalana de Voluntariat Social. Al portal "Voluntariat en un clic.cat" hi trobaràs les ofertes de voluntariat social de diferents entitats per a joves de 16 a 18 anys (VolJove), i per a majors de 18 anys (VolCat). Si coneixes entitats o fundacions, pots mirar el seu web per veure quina oferta de voluntariat ofereixen i posar-te en contacte. A més, existeixen plataformes com "hacesfalta.org" que tenen un apartat d'ofertes de voluntariat.

Recorda que la teva disponibilitat marcarà el temps que tu vulguis implicar-te.

A més, ser voluntària implica també adquirir experiència i competències que podràs aplicar en els diferents àmbits de la teva vida: personal, laboral, acadèmic, etc.

Els camps de treball

Un exemple interessant de voluntariat juvenil, són els camps de treball, has de tenir entre 14-29 anys per poder participar-hi. Són activitats que consisteixen en realitzar projectes i serveis en una comunitat que acull el grup de joves. Cada participant es compromet, de manera individual o en grup, i de forma desinteressada, en participar en el treball a canvi de la pernoctació, la manutenció i de poder gaudir d'activitats de lleure educatiu.

A Catalunya, els camps de treball són organitzats per la Direcció General de Joventut i gestionats per entitats i associacions juvenils, tenen una durada de 15 dies, en període de vacances.

A més, també hi ha opció de realitzar voluntariats a l'estranger, i els camps de treball et donen aquesta possibilitat: 15 dies a l'estiu, i/o 6 mesos als països del sud.

Voluntariat i coronavirus

Ara, amb la situació d'emergència arrel del COVID-19, des de la Direcció General d'Acció Cívica i Comunitària del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, s'ha creat la plataforma Connecta't al voluntariat per donar suport a persones vulnerables en el marc de l'emergència sanitària actual.

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram