Voluntariat juvenil

Molts cops escoltem la paraula "voluntariat", però què és un voluntariat juvenil i què implica? Quins són els passos a seguir per ser voluntària?

Ser voluntària implica dedicar una part del temps lliure a fer gratuïtament una acció al servei de la comunitat.

Aquesta activitat es concreta dins una entitat o associació i es porta a terme per voluntat pròpia amb l'objectiu de contribuir a la transformació de la societat.

Informació bàsica del voluntariat juvenil

Com a voluntària tenim un seguit de drets i deures: s'han de complir els compromisos acordats amb l'entitat; participar en les activitats de formació necessàries per a la tasca assignada o guardar confidencialitat sobre la informació rebuda. D'una altra banda, la voluntària té dret a rebre suport, informació i formació; a participar activament en l'organització, i a tenir una assegurança contra el risc d'accidents per l'activitat voluntària.

A Catalunya, l'edat mínima per fer voluntariat és als 16 anys. Si ets menor de 18 anys, necessitaràs l'autorització de les tutores legals.

Podem classificar el voluntariat en cinc grans àmbits: social, ambiental cooperació internacional comunitari i cultural.

Passos a seguir per fer un voluntariat juvenil

Un cop tenim aquesta informació sobre què és un voluntariat juvenil, aquests són els passos a seguir per començar a ser voluntària:

Primer, has de pensar per què vols fer voluntariat. Què t'agrada, com et vols implicar, amb qui t'agradaria col·laborar, quant de temps t'hi pots dedicar, vols fer-ho puntualment, només a l'estiu, tot l'any.

Desprès et pots informar sobre quines entitats i/o associacions hi ha per la teva zona i demanar-ne la informació al Servei Català del Voluntariat o preguntar als espais juvenils dels diferents municipis, també pots consultar la borsa jove del voluntariat de la Federació Catalana de Voluntariat Social. Al portal "Voluntariat en un clic.cat" hi trobaràs les ofertes de voluntariat social de diferents entitats per a joves de 16 a 18 anys (VolJove), i per a majors de 18 anys (VolCat). Si coneixes entitats o fundacions, pots mirar el seu web per veure quina oferta de voluntariat ofereixen i posar-te en contacte. A més, existeixen plataformes com "hacesfalta.org" que tenen un apartat d'ofertes de voluntariat.

Recorda que la teva disponibilitat marcarà el temps que tu vulguis implicar-te.

A més, ser voluntària implica també adquirir experiència i competències que podràs aplicar en els diferents àmbits de la teva vida: personal, laboral, acadèmic, etc.

Els camps de treball

Un exemple interessant de voluntariat juvenil, són els camps de treball, has de tenir entre 14-29 anys per poder participar-hi. Són activitats que consisteixen en realitzar projectes i serveis en una comunitat que acull el grup de joves. Cada participant es compromet, de manera individual o en grup, i de forma desinteressada, en participar en el treball a canvi de la pernoctació, la manutenció i de poder gaudir d'activitats de lleure educatiu.

A Catalunya, els camps de treball són organitzats per la Direcció General de Joventut i gestionats per entitats i associacions juvenils, tenen una durada de 15 dies, en període de vacances.

A més, també hi ha opció de realitzar voluntariats a l'estranger, i els camps de treball et donen aquesta possibilitat: 15 dies a l'estiu, i/o 6 mesos als països del sud.

Voluntariat i coronavirus

Ara, amb la situació d'emergència arrel del COVID-19, des de la Direcció General d'Acció Cívica i Comunitària del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, s'ha creat la plataforma Connecta't al voluntariat per donar suport a persones vulnerables en el marc de l'emergència sanitària actual.

GUIA JOVE LABORAL

DESCARREGA’T LA GUIA JOVE DE SUPERVIVÈNCIA AL MÓN LABORAL

Aquí podràs trobar el necessari per moure’t al món laboral. Tot el que necessites saber!
LA VULL

Descarrega’t la guia jove de supervivència al món laboral

Aquí podràs trobar el necessari per moure’t al món laboral. Tot el que necessites saber!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

👩🏾‍🦱Coneixes a Marsha P. Johnson?

✊Va ser una dona afroamericana, trans, treballadora sexual i activista pels drets LGTBIQ.

📢És una referent per al moviment LGTBIQ.

Vols saber més d'ella?👉https://avalot.cat/marsha-p-johnson/

Els joves són un dels principals beneficiaris de la reforma laboral, que ha duplicat la signatura de contractes indefinits, segons @avalotcat
https://www.ua1.cat/articles/294548/els-joves-son-un-dels-principals-beneficiaris-de-la-reforma-laboral-que-ha-duplicat-la-signatura-de-contractes-indefinits

❗️QUÈ PUC FER SI VULL CAPITALITZAR L’ATUR?

📢La capitalització de l'atur serveix per fomentar la creació de negocis autònoms.

👀Es tracta de fer un abonament anticipat de la prestació d’atur pendent de cobrar.

T’expliquem tot el que has de saber!👇
Obrim fil! 🧵
#FAQSlaborals

🌞Ja arriben les vacances d’estiu!
❗Les vacances són un aspecte important de l’àmbit laboral.

A continuació t’expliquem tots els aspectes que has de tenir en compte sobre les vacances! 👉https://avalot.cat/les-vacances/

Load More...

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram