Els efectes psicològics del teletreball

Quin concepte tenim del teletreball i que s'assembla el teletreball normal al teletreball en una situació d’estat d’alarma?

Des de l’inici de l’estat d’alarma som moltes les treballadores agraïdes per la possibilitat de poder continuar treballant i poder conciliar la vida laboral i la personal. Han passat les setmanes i comencem a patir les conseqüències del que suposa teletreballar en una  situació d'incertesa com l’actual… Realment, això és el teletreball? Podem estar en plenes capacitats a la nostra feina amb un estat de confinament que impedeix alguns drets fonamentals?

Hem anat observant, al llarg d’aquests dies com la capacitat d’atenció i concentració a la feina queda afectada per la situació de nervis, ansietat i incertesa que produeix el no saber què passarà o què està passant.

Què passa al dia a dia?  

Ens trobem, moltes vegades  en una situació de risc no tan sols per la Covid-19 sinó que veiem perillar el nostre lloc de feina, ens tornem més competitives, buscant de manera constant la justificació de la nostra importància dintre de l’equip.

Les condicions del teletreball, al que moltes ens ha agafat per sorpresa, fan encara més precari  el desenvolupament de les tasques. La desaparició temporal de l’entorn de treball que totes coneixem ha donat pas a espais menys ergonòmics, degut principalment a la falta de mitjans i espais físics on poder desenvolupar la feina amb normalitat, motiu pel qual la nostra capacitat de concentració i atenció disminueix.

Què ens pot ajudar a pal·liar aquesta situació d’ansietat i incertesa?

 • Prendre consciència que no podem ser constantment al 100% i amb una actitud proactiva, deixar-nos espai per altres emocions, com pot ser la tristesa i intentar compartir-la. Tenir present que no estàs sola, totes en major o menor mida estem patint la mateixa situació.
 • Ser conscient que aquesta situació no depèn de nosaltres, intentar focalitzar les nostres forces i pensaments en coses que podem canviar i que estan de la nostra mà.
 • Ser conscients de les coses importants, i gestionar el nostre temps perquè sigui més profitós. Si estàs amb la família, amigues, parella, sola, etc. estar en cos i ment, igual d’important és intentar estar present durant el temps de teletreball. 
 • No et pressionis més enllà del que és necessari, no et jutgis constantment si estàs o podries fer més. Això no t’ajudarà a estar millor, sinó a caure més al fons del pou.

Serveis de suport psicològic específicament per a joves que s’han adaptat a la nova situació:

Tot i això, és important que sapigueu que disposes de serveis online per ajudar-te a gestionar les emocions, el temps, etc.. Recorda, no estàs sola!

 1. Aquí T’Escoltem. El programa ofereix escolta i acompanyament a adolescents i joves de 12 a 20 anys en diferents Espais Joves de la ciutat → consulta aquitescoltem@bcn.cat
 2. El Centre per Famílies amb Adolescents ofereix assessorament i atenció individualitzada o familiar i recursos i eines per l’exercici del rol parental a les famílies amb fills i fills de 12 a 20 anys. Es pot contactar de dilluns a dijous de 9.00 a 13.00 hores i de 15.30 a 18.30 hores, o bé els divendres de 10.00 a 13.30 hores. Es pot fer via l’aplicació de missatgeria Whatsapp al 680.178.972 o al correu saif@bcn.cat.
 3.  Konsulta’m: assessorament sobre temes de salut mental les professionals que treballen a la    comunitat amb adolescents i joves. A més a més, també ofereix atenció directa, sense cita prèvia i en equipaments juvenils de la ciutat a persones entre 12 i 22 anys. L’objectiu és prevenir i detectar precoçment problemes de salut mental. Tot i que en la situació actual ha calgut aturar les visites presencials, el servei segueix en marxa amb atencions telefòniques i via correu electrònic:
 •  Ciutat Vella > 600.46.07.54 i konsultam_CV@parcdesalutmar.cat
 • Sant Martí > 600.46.07.54 i konsultam_SM@parcdesalutmar.cat
 • Sarrià – Les Corts > 672.64.25.73 i konsultam@chmcorts.com
 • Sants – Montjuïc > 661.70.89.41 i consultajove@fhspereclaver.org
 • Sant Andreu > 652.58.86.86 i konsultamsantandreu@fetb.org
 • Nou Barris > 686.79.12.71 i konsultam@csm9b.com
 •  Horta– Guinardó > 648.88.66.26 i konsultam.hsrafael@hospitalarias.es

La importància del respecte als drets laborals

Amb la crisi sobrevinguda el teletreball s'ha convertit en una opció clau per al manteniment de l'activitat laboral, però en la majoria de casos s'està efectuant de manera improvisada, sense informació ni formació prèvia.

No són pocs els casos en què no s'estan respectant els drets laborals bàsics i s'està donant pas a més precarietat laboral, fet que incrementa els possibles efectes psicològics. Un estudi del temps de connexió a les VPN demostra que estem treballant de mitjana dues hores més al dia i començant abans la jornada laboral, en alguns casos a causa de la pressió a la qual les treballadores ens sotmetem en aquesta situació econòmica i social molt complexa.

Si estàs en una situació semblant i amb el teletreball t’han sorgit nous dubtes sobre els teus drets laborals, posa’t en contacte amb nosaltres i t’assessorem!

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
 • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram