Feminisme com a resposta | 8M

És una realitat inqüestionable que vivim en una societat patriarcal. Una societat on la violència masclista en totes les seves formes continua estant vigent i on segueix sent necessari lluitar per erradicar-la.

Com hem vist al llarg dels articles, la divisió sexual del treball i les múltiples discriminacions que patim les dones en l’accés al mercat del treball o l’ascens professional, provoca que existeixi una feminització de la pobresa i que les dones ens trobem en evident desavantatge. És per això que reclamem que urgeixen mesures feministes per assolir la igualtat.

Feminisme i sindicalisme

La lluita feminista sempre ha format part de la nostra organització, tal com recull la nostra ponència ideològica, perquè som conscients que les desigualtats i la precarietat ens afecten greument en tots els àmbits del sistema heteropatriarcal: la feina assalariada, les cures, el consum, l'educació i la formació, l'exercici dels nostres drets, les opressions que patim per classe social, procedència, edat, orientació sexual, identitat de gènere o capacitats i habilitats.

És necessari seguir sumant en la transformació de la societat, del mercat de treball, de l'economia, de la cultura i de les relacions, perquè la participació de les dones és nuclear a totes les esferes de la vida i a tots els espais.

Tot i que l'objectiu final de la lluita feminista és i ha de ser tombar el sistema, aquest 8M donat el nostre paper com a organització sindical, plantegem un seguit de reclamacions i objectius lligats a l'àmbit laboral i a fer efectius els Plans d'Igualtat als centres de treball.

Algunes actuacions urgents en l’ambit laboral

  • És imprescindible que el Treball Domèstic No Remunerat es consideri i valori com una forma més de treball.
  • Cal que es legislin i s’articulin unes polítiques de conciliació que fomentin la corresponsabilitat entre els membres de familia. De res ens servirà fomentar la conciliació si no es fomenta el repartiment de tasques de la llar i totes les obligacions que es desprenen dins de l’àmbit domèstic. 
  • Combatre la bretxa salarial. Les empreses han d’aplicar el principi de transparència salarial i retribuir de la mateixa manera els treballs d’igual valor independentment del gènere. Aquesta igualtat salarial entre dones i homes provocaria una autonomia de la dona respecte al salari familiar de l'home, amb la qual cosa les dones no quedarien subjectes a cap figura ni tampoc a cap ajuda de cap institució pública.
  • És imprescindible que les empreses articulin tots els mecanismes possibles per a convertir els entorns laborals en espais lliures de violència masclista.
  • Exigir el compliment dels plans d'igualtat.

El paper dels plans d’igualtat

Els plans d’igualtat són un conjunt ordenat de mesures adoptades després de realitzar un diagnòstic de situació, que busquen l’objectiu d’aconseguir dins de l’empresa la igualtat de tracte i oportunitats entre dones i homes i d’eliminar la discriminació per raó de sexe.

Per poder dissenyar i elaborar els plans d’igualtat s’hauran de passar per diferents fases:

  1. Posada en marxa del procés d’elaboració del pla d’igualtat. 
  2. Realització del diagnòstic 
  3. Disseny, aprovació i registre del pla d’igualtat
  4. Implementació i seguiment del pla d’igualtat 
  5. Avaluació del pla d’igualtat 

El RD 901/2020 obliga que els plans d’igualtat s'han d’inscriure en el Registre Públic corresponent.

Acord per al desenvolupament de la Igualtat Efectiva entre Dones i Homes en el Treball

El passat 30 de juliol, des dels sindicats és va assolir amb el Ministeri de Treball i el Ministeri d’Igualtat un Acord pel Desenvolupament de la Igualtat Efectiva entre Dones i Homes en el Treball. En aquest acord s’hi recullen algunes de les obligacions que les empreses hauran de complir. Algunes d’aquestes obligacions són: els registres retributius, les auditories retributives, el sistema de valoració de llocs de treball i el dret a la informació de les persones treballadores. 

Aquest acord pretén contribuir per a avançar en la igualtat i en la reducció de les desigualtats existents en l’àmbit laboral, que discriminen a les dones. Tot i això, com a sindicat feminista reclamem que només amb el paper no és suficient i que cal habilitar més recursos econòmics i humans per a arribar a totes les empreses i garantir el compliment de la normativa. 

Aplicar la interseccionalitat

La igualtat només serà efectiva si es té en compte la resta d’opressions que utilitza el sistema per discriminar a les dones. És imprescindible entrecreuar la variable del gènere juntament amb altres variables i treballar des d’una perspectiva interseccional, sense que tinguin cabuda cap mena d'actitud ni de violència trànsfoba, bífoba, racista o classista.

La igualtat s’ha de buscar en tots els espais de la societat tant en aquells d’àmbit públic com en aquells d’àmbit privat on el sistema ha de saber entrar sense vulnerar el dret a la intimitat de les persones.  És per això que cal destinar molt més esforços en promoure i articular polítiques públiques feministes que tinguin per objectiu assolir la igualtat de totes.

L'heteropatriarcat ens oprimeix a totes i totes les que ens posicionem en contra d'aquest sistema hem de lluitar de la mà.

És per això que fem crida a participar en les diferents accions i mobilitzacions que tindran lloc aquest 8M, sempre respectant al màxim les mesures establertes per a la protecció de la salut pública.

FEM-NOS FORTES!

Descarrega’t la guia jove de supervivència al món laboral

Aquí podràs trobar el necessari per moure’t al món laboral. Tot el que necessites saber!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

Contra la sinistralitat laboral, més recursos a Inspecció de Treball i més obligacions a les empreses amb la llei de riscos laborals.

Parlem amb @nuriagilgado, responsable de Política Sindical @ugtcatalunya, i amb @Moni_CCOO responsable de @ccoosalutlab https://diaritreball.cat/2022-i-segueix-morint-gent-a-la-feina-i-segueix-sense-abordar-se-la-sinistralitat-laboral/

⚠️ Durant molt de temps s'ha fet ús de les empreses multiserveis per abaratir costos empresarials a través de la retallada de condicions laborals ✂️

⁉️ Saps com la reforma laboral pretén canviar aquesta cultura de la precarietat? 👉 https://avalot.cat/empreses-multiserveis-reforma-laboral/

#reformalaboral

🚨 La sobreutilització del contracte d'obra i servei l'han convertit en una peça clau de la temporalitat i la precarietat laboral en els últims temps.

🧐Saps que partir del 30 de març ja no es podran subscriure més contractes d'obra i servei? 👉 https://avalot.cat/contracte-obra-i-servei-reforma-laboral/

🖊️"Actualment, un dels perills més grans per a la governança democràtica [...] és la manipulació originada per les fakenews en les xarxes socials i en alguns mitjans de comunicació".

Sobre la manipulació a través de les imatges i les paraules https://elobrero.es/opinion/81409-la-manipulacion-de-las-imagenes.html @David_Lerin

🧐Estàs familiaritzada amb el concepte de la ultraactivitat? Saps què implica? 👉

📢Amb la nova reforma laboral, l'empresa ha de respectar les condicions establertes en el conveni col·lectiu encara que aquest arribi a la seva data de venciment! 👉https://avalot.cat/ultraactivitat-reforma-laboral/

Load More...

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram