Igualtat salarial: una reivindicació encara vigent!

El 18 de setembre se celebra el Dia Mundial de la Igualtat Salarial. Una iniciativa de Nacions Unides englobada dins dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) per erradicar qualsevol forma de discriminació vers les dones i nenes al món. 

El treball remunerat i el món del treball encara estan lluny de la igualtat efectiva. Canviem-ho!

Igualtat de gènere en l'àmbit salarial

Com a tots els àmbits de la vida, la desigualtat de gènere encara és ben present i l’àmbit laboral no escapa d’aquesta realitat. 

S’estima que la bretxa salarial a escala global és del 23% i en l’àmbit europeu, les dones cobrem un 16% menys per hora que els homes de mitjana. Aquesta desigualtat equival a dos mesos, és a dir, que a partir del novembre, les dones treballem gratis i la desigualtat salarial és del 26% brut anual

L’Institut Europeu per a la Igualtat de Gènere cada any publica dades relatives a l’índex d’igualtat de gènere de cada país que mesura una sèrie d’indicadors més enllà de la bretxa salarial, com ara, la durada dels contractes, la capacitat d’accedir a recursos financers, coneixements, temps, poder i salut. La mitjana europea se situa en el 68% i Espanya se situa a quatre punts per sobre de la mitjana europea amb 72 punts sobre 100.

A més, la pandèmia covid-19 que va tenir rostre de dona i sobretot de dona jove, va intensificar la desigualtat salarial entre homes i dones. 

Quines són les causes de la desigualtat salarial?

Les desigualtats salarials o diferències retributives entre dones i homes són una de les principals manifestacions de la desigualtat de gènere a la feina. La diferenciació salarial a Catalunya està al voltant del 25%. 

La feminització de la precarietat i de la pobresa és un dels motius, ja que la presència més gran de dones en ocupacions a temps parcial, més precàries i socialment menys valorades (com són els treballs de cures) i amb menys retribució reverteix en diferències salarials. 

Tot i que és il·legal pagar més o menys en funció del gènere, la realitat és que la desigualtat no queda reflectida al salari base sinó que és més complex i es materialitza en els complements salarials, per exemple. Així doncs, en feines equivalents, els complements salarials són un dels principals focus de discriminació salarial, perquè els criteris per al cobrament d’alguns d’aquests complements poden ser arbitraris o respondre a pautes de treball ‘en masculí’.

Cal assegurar la igualtat de remuneració com a un repte important a aconseguir per assegurar els drets humans i a igualtat de gènere de manera efectiva i real, ja que la igualtat de gènere és l’eix vertebrador que assegura la cohesió de la societat.

Què reivindiquem?

Com a sindicat feminista una de les nostres reivindicacions és acabar amb la bretxa salarial i assegurar la igualtat salarial real. Per això és urgent impulsar polítiques que retallin les bretxes en l’ocupació que separen a dones i homes.

Com estableix la nostra ponència ideològica, una de les nostres línies de treball és acabar amb la desigualtat al món laboral que encara és ben present. Per a nosaltres és fonamental garantir l’accés a l’ocupació en igualtat de condicions, dones i homes hem de tenir els mateixos drets i les mateixes oportunitats.

Tot i que encara queda molt camí per recórrer, des de l’Avalot no descansarem fins a aconseguir l'equitat salarial, una societat plenament igualitària i on la bretxa salarial sigui una cosa del passat. 

A treball d'igual valor, igual remuneració!

Descarrega’t la guia jove de supervivència al món laboral

Aquí podràs trobar el necessari per moure’t al món laboral. Tot el que necessites saber!
  • dd/mm/aaaa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

❗QUÈ PUC FER SI TINC DUBTES SOBRE LA QUITANÇA?

💡La quitança o "finiquito" és el document de liquidació on es reflecteixen els conceptes que queden pendents.
🤔Alguna vegada no has estat d’acord amb la quitança?
T’expliquem que fer en aquests casos!👇
Obrim fil!🧵
#FAQSlaborals

🔴7 d’Octubre, Dia Mundial del Treball Digne.✊

👉La UGT ens mobilitzem sota el lema “Justícia Salarial” a les 12h, davant de Foment del Treball a Barcelona, i a la resta de territoris‼️👇
#Salarioconflicte

ℹ️ https://www.ugt.cat/7-doctubre-dia-mundial-del-treball-digne-la-ugt-ens-mobilitzem-sota-el-lema-justicia-salarial/

🕘És freqüent que l’empresa ens demani fer més hores de les establertes a la nostra jornada.
👀És important no confondre les hores complementàries amb les extraordinàries.

T'expliquem el que has de saber de les hores complementàries!👉https://avalot.cat/hores-complementaries/

🤱 La prestació per risc durant la lactància és una prestació econòmica que pretén protegir la treballadora (i la criatura) davant una situació de risc en la realització de la seva feina.

👀 T’expliquem el que has de saber sobre aquesta prestació!👉 https://avalot.cat/prestacio-risc-lactancia/

Load More...

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram